A vállalatok lassan állnak át a Windows XP SP2-re

A vállalatok lassan állnak át a Windows XP SP2-re

2005. április 4. 17:40, Hétfő
Bár a Microsoft a Windows XP második javítócsomagjának megjelenése óta sürgeti a vállalatokat a frissítés mielőbbi telepítésére, a váltás eddig mindössze az XP-t futtató számítógépek egynegyedén történt meg.

A vállalatok lassúságát jelző legfrissebb felmérést a kanadai AssetMetrix készítette el, 136 ezer vállalat PC bevonásával. A megvizsgált személyi számítógépek egyharmadán Windows XP futott, de ezen operációs rendszerek mindössze 24 százalékán telepítették fel a második javítócsomagot, ami a vállalatok lassúságát, illetve óvatosságát mutatja.

A jelenség egyáltalán nem számít újnak: a Microsoft vállalati ügyfelei közül sokan már a javítócsomag megjelenésekor jelezték, hogy különböző okok miatt nem fogják feltelepíteni az operációs rendszer frissítését. Ez az állítás azonban nem fedi teljes mértékben a valóságot, ugyanis az AssetMetrix szakemberei most arra a következtetésre jutottak, hogy a céges ügyfelek többsége néhány gépre mégis feltelepítette a második javítócsomagot, de tartózkodott a számítógépek nagyarányú frissítésétől.

A felmérésben részt vett 207 vállalat közül mindössze 40 tartotta magát távol az SP2 alkalmazásától, míg 8 százalékuk egyenesen előírta a javítócsomag feltelepítését. "Csak néhány vállalat merte meglépni a Microsoft által helyesnek tartott döntést. A többség vegyes érzelmekkel fogadta a frissítést, és tulajdonképpen egyik táborba sem sorolható" - jelentette ki Steve O'Halloran, az AssetMetrix Research Labs ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a kisebb vállalkozások nagyobb kedvvel vetették bele magukat a frissítési procedúrába, de a nagy többség nem merte minden gépre azonnal feltelepíteni a javítócsomagot.

A Microsoft szóvivője röviden nyilatkozott az AssetMetrix által elkészített tanulmány kapcsán. Elmondása szerint a kanadai cég adatai nagyjából egybeesnek a Microsoft várakozásaival, amely 12-18 hónapos időszak alatt vélte megvalósíthatónak a nagyarányú átállást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások