Szoftverlopásért ítélték el a Microsoft volt alkalmazottját

Szoftverlopásért ítélték el a Microsoft volt alkalmazottját

2005. április 4. 17:35, Hétfő
Hosszas tárgyalást követően a bíróság két év börtönbüntetésre, és nagy összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a szoftveróriás egyik volt alkalmazottját, aki belső használatra szánt szoftvereken adott túl.

A szövetségi ügyész elmondása szerint a vállalat egykori dolgozójának összesen 5 millió dollárt kell visszafizetnie, ami egyébként még a felét sem éri el az általa továbbadott szoftverek becsült értékének. A 45 éves Richard Gregg a seattle-i kerületi bíróságon kötött megállapodás részeként ismerte el bűnösségét, és hajlandó volt kijelenteni, hogy nyerészkedés céljából rendelte meg a belső használatra szánt szoftvereket. Az egykori alkalmazott összesen 13 millió dollár értékben jutott hozzá ilyen szoftverekhez, amelyeket azután külső személyeknek értékesített. A befolyt összegből Gregg kifizette a házát terhelő tetemes jelzálogot, és egymás után több luxusautót is vásárolt.

A férfi - aki egészen 2002 végéig állt a Microsoft alkalmazásában - a per kezdete óta együttműködött a hatóságokkal, így megúszta a nagyobb büntetést. Ezt támasztotta alá a perben ítélkező John Coughenour bíró újságíróknak adott nyilatkozata, amelyből többek között kiderült, hogy az ítélet meghozatalakor figyelembe vették a vádlott együttműködési hajlandóságát.

A mostani ügy a Microsoft által 2003 végén bevezetett stratégia részeként került a bíróságra, amely a belső lopások terjedését igyekszik megakadályozni, és szigorúbb ellenlépésekkel fenyegeti a szabályokat megszegő alkalmazottakat. A vállalat azután döntött a keményebb fellépés mellett, hogy több hasonló esetre is fény derült, és kitudódott, hogy a dolgozók közül többen személyes nyereségvágyból adtak túl a belső használatra szánt és fejlesztés alatt álló szoftvereken. Az azóta eltelt időszakban a vállalat belső nyomozást folytatott, és megváltoztatta a cégen belüli rendelési procedúrát, hogy megakadályozza a hasonló eseteket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások