1 terabájtos merevlemezen dolgozik a Hitachi

1 terabájtos merevlemezen dolgozik a Hitachi

2005. április 4. 13:11, Hétfő
A Hitachi Global Storage Technologies Inc. (HGST) a mai napon fogja bejelenteni, hogy még az idei év vége előtt megkezdi a függőleges tárolási technológiára alapuló merevlemezeket. A technológia segítségével a mérnökök a jelenleg használatos technológiák korlátain túl növelhetnék a meghajtók kapacitását.

A vállalat már teszteli az új rögzítési technológiát alkalmazó mintaegységeket, mellyel akár 2007-re is lehetővé válhat az 1 TB kapacitású asztali-, valamint a 20 GB kapacitású Microdrive merevlemezek gyártása. A függőleges tárolási talán a legjelentősebb rövidtávú lépés a merevlemez-technológia fejlődésében. A módszer hasonló a ma használatos, mágnesesen töltött részecskékkel működő, vízszintes adatrögzítésű merevlemezek működési elvéhez, ahol a részecskék pozitív és negatív pólusai párhuzamosak a lemez felületével, azonban itt - ahogyan a név is sugallja - a pólusok függőleges helyzetben helyezkednek el az adatfelületen.

Az új elrendezés azt eredményezi, hogy az egyes részecskék kevesebb vízszintes helyet foglalnak, így több fér el belőlük a tányérok felületén. Ez a területi sűrűség a legfejlettebb merevlemezekben négyzethüvelykekként 100 és 120 Gb között mozog.

"A jelenlegi technológia körülbelül 120-130 Gb/négyzethüvelyk felületi sűrűségnél eléri a korlátjait." - mondta John Best, a HGST egyik technológiai vezetője. "A vízszintes adatrögzítési technológiában súlyos problémát jelent a méret." Ezzel szemben a HGST 2007-re 230 Gb/négyzethüvelyknyi területi sűrűséget jelez előre az új eljáráson alapuló merevlemezekben, amely egy 3,5 hüvelyk átmérőjű egységnél 1 TB, míg egy 1 hüvelykesnél 20 GB adatkapacitást tenne lehetővé.

A HGST első merevlemezei kezdetben valószínűleg egy konzervatívabb, 120 Gbit/négyzethüvelyes adatsűrűséggel rendelkező lemezek lesznek, melyek az év második felében fognak megjelenni. A gyártó jelenleg egy 100 GB kapacitású, 2,5-hüvelykes egység tesztelését végzi, amely 80 Gb/négyzethüvelykes függőleges adatrögzítési technológiával rendelkezik - mondta el Best.

Jó hír a felhasználóknak, hogy az új merevlemezek nem mutatnak majd nagy eltérést az árban és a mechanikai teljesítmény terén a hagyományos egységekhez képest. A többi gyártó is dolgozik a függőleges technológián; a HGST mellett más nagy gyártók is tervezik az ilyen merevlemez-egységek piacra dobását, pl. a Maxtor tányéronként 175 GB-ban gondolkodik. A Toshiba hétfőn bejelentette két új 1,8-hüvelykes, függőleges adatrögzítési elven működő modelljének megjelenését: a 40 GB-os változat érkezése az április-júniusi, míg a 80 GB-os változaté a július-szeptemberi negyedévben várható. Ezek az egységek az iPod-ban és más egyéb hordozható zenelejátszó-eszközökben található merevlemezekre hasonlítanak, és nagyobb kapacitást, vagy vékonyabb külsőt kölcsönözhetnek azoknak.

A meghajtók nagyobb, 133 Gb/négyzethüvelykes sűrűségen történő kihasználása egyetlen tányér felhasználásával biztosítana 40 GB körüli adatkapacitást; így 8 milliméter helyett mindössze 5 milliméter vastagságú lenne egy 40 GB-os meghajtó, az 1,8 hüvelyk méretű egységek maximális kapacitása pedig 60 GB-ról 80 GB-ra növekedhetne.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások