Számítógépes riasztás a hirtelen csecsemőhalál ellen

Számítógépes riasztás a hirtelen csecsemőhalál ellen

2005. április 5. 18:04, Kedd
A hirtelen csecsemőhalálnak (Sudden Infant Death Syndrom - SIDS) nevezett jelenség tünetei és körülményei tisztázatlanok, az orvostudomány értetlenül és tehetetlenül áll ezek előtt a halálesetek előtt.

A hirtelen csecsemőhalálnak nevezett eseményben évente több ezer gyermek halál meg világszerte. Csak Németországban az évente így meghaló gyerekek száma eléri az 500-at. Éppen ezért a német Iparkutatási Alapítvány úgy döntött, hogy külső szakemberek és cégek segítségével kifejleszt egy szenzoros csecsemőfelügyelő rendszert, amelynek köszönhetően a jövőben várhatóan csökkenni fog az ilyen halálesetek száma.


A SIDS egy rendkívül alattomos jelenség, amelynél a haláleset általában álmukban éri az egy éves vagy annál fiatalabb csecsemőket. A kutatók abból indultak ki, hogy amennyiben a gyermekfelügyelő rendszer még időben figyelmeztetni tudja a szülőket, megakadályozható a tragédia bekövetkezése. A Denkendorfi Textil- és Eljárástechnikai Intézet kutatói három éven át dolgoztak a megoldáson és egyre inkább úgy tűnik, sikerült megalkotniuk a megbízhatóan működő csecsemőfelügyelő rendszert.

A Sensor-Baby-Body névre keresztelt készülék rendkívül egyszerű módon működik. A hagyományos csecsemőruhákba elhelyezett szenzorok felügyelik a bébi szervezetének különböző egészségügyi adatait, a szívverést, a légzést, a testhőmérsékletet, a testnedvességet. A rugalmas anyagból készült szenzorokat a csecsemő mellkasán helyezik el, így nem zavarják a bébit álmában sem. A különböző mérőműszerek összeköttetésben állnak egy laptoppal, amelyen egy felügyeleti-ellenőrző és adatelemző szoftver fut és amely azonnal riadóztatja a szülőket, amennyiben a mért értékek eltérnek a határértékektől.


A rendszert jelenleg is tesztelik a Tübingeni Egyetemi Klinikán és ha ezek a tesztek sikeresen zárulnak, a jövőben bárki számára hozzáférhető lesz a Sensor-Baby-Body. Az Iparkutatási Alapítvány a készülék kifejlesztését 170 ezer euróval támogatta és az orvosok abban reménykednek, hogy ezután valóban kevesebb áldozata lesz majd a hirtelen csecsemőhalálnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások