Kínában cenzúrázzák a pápa halálával kapcsolatos véleményeket

Kínában cenzúrázzák a pápa halálával kapcsolatos véleményeket

2005. április 6. 02:44, Szerda
Világszerte emberek milliói gyászolják a pápát, ám a kínai keresztény hívők helyzetét megnehezítik a helyi hatóságok és az internetes oldalak üzemeltetői.

II. János Pál betegsége és halála megrázta az internetes társadalmat is, nem véletlen, hogy világszerte a legtöbb online hírportál az elmúlt napokban sokat foglalkozott vele és még mindig számos weboldal foglalkozik elhunytával. Nagyon sok olyan hívő van, akik nem tudnak eljutni Rómába és így kénytelenek az internet adta lehetőségek határain belül leróni kegyeletüket. Feltéve persze, ha hagyják nekik - Kínában ugyanis már ez sem lehetséges. Tény: az ázsiai országban az összlakosságot tekintve kevés a keresztény, ám mindez még közel sem lenne indok a helyi hatóságok, illetve az internetes híroldalak üzemeltetőinek lépéseire.

Múlt héten még két Kínában népszerű lapon, a Sina.com-on és a Sohu.com-on számos fórum szólt a pápáról és szenvedéseiről. Az ezzel kapcsolatos fórumok és hozzászólások azonban pár órán belül lekerültek mind a két internetes oldalról. A "káros tartalmak" között voltak imák és a II. János Pál halálával kapcsolatos észrevételek is. A Sohu.com portál egyik szóvivője az AFP francia hírügynökség kérdésére válaszul kijelentette, hogy valóban cenzúráztak egyes hozzászólásokat. A szóvivő szerint erre azért volt szükség, mert "a vallási ügyek nagyon különleges kérdések", és "ők attól féltek, hogy emiatt ezekből később esetleg probléma lehet".

A szóvivő azt közölte, hogy nem ők távolították el a tartalmakat, hanem "mindez csupán azt jelenti, hogy a kérdéses hozzászólásokat csak azok tekinthetik meg, akik írták őket, mások nem". A Sohu.com munkatársának elmondása szerint önszántukból távolították el a "problémás tartalmakat" és nem cenzúráról van szó, hanem csak módosították az adott hozzászólásokhoz való hozzáférési jogokat. Hasonlóképpen cselekedett egyébként a Sohu.com-on és a Sina.com-on kívül a Netease.com internetes portál is.

Az aggodalom nem véletlen, ugyanis a Vatikán - Európában egyedüliként - diplomáciai kapcsolatban áll Tajvannal, Kínával viszont nem. A milliárdos országban a katolikus vallás be van tiltva, helyette alakult meg a Katolikus Hazafias Szövetség, mely már nem tekintette a pápát feljebbvaló hatalomnak. Peking csak a szervezet keretén belül engedélyezi a kínai katolikus hívők vallásgyakorlását, a Vatikánhoz hű katolikus egyházat törvénytelennek nyilvánította, illegalitásba kényszerítette, s üldözi annak papjait. Természetesen a Vatikán nem is nevezhet ki püspököket az országban, mivel azt a belügyekbe való beavatkozásnak tekintik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások