Csúszik a szuper­számítógépekhez szánt Windows

Csúszik a szuper­számítógépekhez szánt Windows

2005. április 6. 18:55, Szerda
A Microsoft szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy valószínűleg késedelmet szenved a szuperszámítógépes klaszterekhez kifejlesztett Windows operációs rendszer megjelenése.

A vállalat részéről korábban elhangzott nyilatkozatok alapján a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition bemutatkozását a novemberben megrendezendő SC2005 nevű szuperszámítógépes konferencia idejére tették, ami a nyáron megjelenő béta változat előzött volna meg. A szoftveróriás mostani bejelentése azonban egyértelművé tette, hogy a megjelenés elhúzódik, és a csúszás érinti a béta verziót is.

A Microsoft a vásárlói visszajelzésekkel magyarázta a csúszást, és biztosították az érdeklődőket, hogy az operációs rendszer fejlesztésénél fokozott figyelmet fordítanak ezen igényekre. "A vásárlói visszajelzések figyelembevétele azt jelenti, hogy a béta verzió legkorábban az idei év második felében jelenik meg, míg a teljes változat csak a következő év első felében készül el" - írta körlevelében a Microsoft egyik vezető beosztású tisztviselője.

A vállalat egyben hangsúlyozta, hogy az operációs rendszer speciális változata nem kifejezetten a szuperszámítógépek 500-as ranglistájában található rendszerekhez készül, hanem olyan kisebb klaszterekhez, amelyek egy-egy vállalati részleg munkáját segítik, illetve amelyeket egy-egy kutató állít össze saját munkájának megkönnyítése végett. "Vállalati ügyfeleink - otthoni és munkahelyi használatra egyaránt - egyre jobban érdeklődnek a nagyteljesítményű rendszerek iránt, ami egyben azt is jelzi, hogy az ilyen rendszerek fokozatosan kilépnek korábbi területükről, és a kormányzati, illetve kutatói szféra mellett a piacon is egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg" - tette hozzá a körlevélben a Microsoft tisztviselője.

A vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyit kér majd a Windows szuperszámítógépeken használt változatáért, de ígéretet tett arra, hogy újabb egységek beállítása esetén kedvezményt biztosít a vásárlóknak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások