Kritizálja a GPL licenc előírásait a Sun

Kritizálja a GPL licenc előírásait a Sun

2005. április 6. 12:06, Szerda
Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke támogatásáról biztosította a nyílt forráskódú szoftverek platformját, de kritizálta a népszerű GPL licencet, ami szerinte a "gazdasági imperializmus" eszköze.

A vállalat elnöke a napokban zajló Open Source Business Conference nevű rendezvényen fejtette ki véleményét, és többek között elmondta, hogy bár a General Public License a Linux és egyéb fontos nyílt forráskódú projektek alapkövének számít, valójában nem más, mint a "gazdasági imperializmus", a szegényebb országok elnyomásának eszköze. A GPL feltételei közül kiemelte azt a kikötést, amely szerint a GPL licenc alá eső szoftverek forráskódját csak abban az esetben változtathatjuk meg, ha az általunk beemelendő kódra is ugyanazon licenc érvényes. Elmondása szerint ily módon a fejlődő országok nem tudják szabadalmaztatni saját újításaikat, és intellektuális tulajdonuk rövid idő alatt visszaáramlik a szerencsésebb hatalmakhoz.

"Az egyes nemzeteknek és gazdaságoknak szükségük van intellektuális tulajdonra, hogy saját erejükről tegyenek kísérletet a felemelkedésre. Számos megbeszélést folytattam a fejlődő országokban, és rádöbbentem, hogy a GPL licenc kikötései miatt ezen országok nem tehetnek szert saját intellektuális tulajdonra, mivel rákényszerülnek annak kibocsátására" - jelentette ki beszédében a Sun elnöke.

A fejlődő országokat rabigába döntő GPL helyett természetesen kész alternatívával állt elő, amely nem más, mint a Sun saját elképzelése, a "Community Development and Distribution License", vagyis CDDL. A CDDL a Mozilla Public License (MPL) újragondolt változata, amely jelenleg egyedül az OpenSolaris projekt esetében használatos. A licenc keretein belül a Solaris forráskódja nyílt, de a támogatást továbbra is a Sun végzi a megfelelő díjakért cserében.

A megoldás tehát a nyílt forráskódú és a kereskedelmi szoftverek egyfajta keveréke lenne, amelyben az ötletgazdának nem kellene lemondania tulajdonáról, a szoftver forráskódja mégis nyílttá válna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások