Év végéig még csökken az LCD-k ára

Év végéig még csökken az LCD-k ára

2005. április 6. 13:15, Szerda
Tavaly az LCD árak a kínálati többlet miatt komoly esést szenvedtek el, de az idén már emelkedésre számítanak a piaci szakértők.

A dél-koreai LG.Philips LCD Co. a világ második legnagyobb lapképernyő gyártó vállalata a jövő hétfőn várhatóan veszteségről számol be - fennállása óta első alkalommal. A tavalyi második félévi több mint 40 százalékos csökkenést követően az idei első negyedévben mindössze öt százalékkal csökkentek az árak, amiből fordulat közeledtére lehet következtetni. Az LG.Philips legnagyobb riválisa a Samsung az elmúlt hónapban annak a véleményének adott hangot, hogy a negyedik negyedévig még nem lehet fordulatra számítani.

Kapacitás alapon számolva az LG.Philips piaci részesedése 18, a Samsungé 20 százalék. Az árak csökkenését a gyártók prognózisától elmaradó kereslet váltotta ki. A világ lapképernyő gyártói több mint negyven milliárd dollárt fordítanak termelési kapacitásuk növelésére az elkövetkező évtizedben. Beruházási terveiket még a jelenlegi túltermelés láttán sem szándékoznak megkurtítani.


Az LG.Philips adózott vesztesége a várakozások szerint 107 milliárd won (105,2 millió dollár) lesz a márciusban végződött első negyedévre vonatkozóan. A tavalyi első negyedévet 627,9 milliárd won nyereséggel, a negyedik negyedévet pedig 35 milliárd won nyereséggel zárta. Értékesítési árbevétele 1,85 ezer milliárd won lesz az idei első negyedévben szemben a tavalyi 2,1 ezer milliárddal. A legmagasabb negyedéves nyereséget 2004 második negyedében érte el a társaság 701 milliárd wonnal. Az idei éves nyeresége 70 százalékkal 795 milliárd wonra csökken a 2004-eshez képest, ami még 62 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az LG.Philips részvénye 28 százalékkal emelkedett tavaly júniusi kibocsátása óta. A két alapító, az LG Electronics Inc. és a Philips Electronics N.V. 45-45 százalékos tulajdonrészt birtokol.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások