Óriásvállalatok szövetsége a Microsoft ellen

Óriásvállalatok szövetsége a Microsoft ellen

2005. április 6. 20:18, Szerda
Az öt nagy cég azért állt össze, hogy megnehezítse a Microsoft dolgát a vállalat és az Európai Unió közötti ügyben. Az ideiglenes szövetségnek tagja az IBM, a Nokia, az Oracle, a Red Hat és a Real Networks.

A szervezet legfontosabb céljának azt tekinti, hogy biztosítsák az operációs rendszerek piacán a szabad versenyhelyzetet. Az European Kommittee for Interoperable Standards (ECIS) nevet felvevő szövetség már el is készítette a beadványát a Microsoft kontra Európai Bizottság ügyet tárgyaló Európai Bíróság illetékes tanácsa számára, amelyben azt kéri a testülettől, hogy betekinthessen a per aktáiba, azért, hogy kialakíthassa a saját álláspontját.

Mivel az öt céget üzletileg is érinti a per kimenetele, ezért minden bizonnyal a bíróság engedélyezni fogja a számukra az iratokba való betekintést. Az ECIS munkáját Thomas Vinje brüsszeli ügyvéd koordinálja, aki korábban a Clifford Chance ügyvédi iroda egyik tagja volt. Ez az ügyvédi iroda látta el még évekkel ezelőtt a Microsoft konkurenseinek számító cégeket tömörítő Kommunikációs Ipari Szövetség (CCIA) jogi védelmét. A Clifford Chance ügyvédje, Thomas Vinje szerint a kérés cáfolja a Microsoft állítását, amely szerint a szakma ellenzi Brüsszel döntését. "A Microsoft, miután megvásárolta a Bizottság számos támogatóját, azt állítja, hogy az ügy nem rendelkezik szakmai támogatással" - jelentette ki. "Úgy gondolom lépésünk ékes bizonyítéka az ellenkezőjének."

Érdekes ugyanakkor, hogy az IBM eddig csak "anonim tanúvallomásra" volt hajlandó a Microsoft kontra Európai Bizottság perben. Kérdés persze, hogy sor kerülhet-e majd hasonló peren kívüli egyezségre az öt céggel, mint történt korábban a Sun Microsystems-szel és a Novellel, amely vállalatok több, mint 2,5 milliárd dolláros kártérítésért cserébe eltekintettek a redmondi szoftveróriásra nézve terhelő tanúvallomások megtételétől.

A Computerwoche nevű német internetes hírportál információi szerint azonban elég sok az olyan cég is, amelyek készek a perben a Microsoft mellett tanúskodni. Ezek közé tartozik a washingtoni székhelyű, részben a szoftveróriás által támogatott Association for Competitive Technology nevű szervezet, az Illinois szövetségi állambéli Outbrook Terrace városában székhellyel rendelkező Computing Technology Industry Association nevű szervezet és három kisebb európai szoftverfejlesztő cég, köztük a holland DMDsecure.com BV vállalat is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások