Alapítása óta először veszteséges az LG.Philips

Alapítása óta először veszteséges az LG.Philips

2005. április 11. 12:30, Hétfő
Tavaly a folyadékkristályos képernyők (LCD) ára a kínálati többlet miatt nagyot esett, de az idén már emelkedésre számítanak a piaci szakértők.

A dél-koreai-holland LG.Philips LCD Co. Ltd., a világ második számú lapképernyőgyártója - az összes fajta képernyőből saját állítása szerint világelső - hétfőn 79 milliárd von (78 millió dollár) adó utáni veszteséget jelentett az első negyedévről, a tavyli utolsó negyedévi 35 milliárd von és az egy évvel korábbi 628 milliárd von adózott eredmény helyett. Ez volt az első negyedéves vesztesége a 2001-es alapítása óta. Az elemzők 107 milliárd von veszteségre számítottak a mostani első negyedről.

A tavalyi második félévi, több mint 40 százalékos olcsóbbodás után az idei első negyedévben 5 százalékkal csökkentek tovább az árak, és ebből fordulat közeledtére lehet következtetni. Az LG.Philips LCD legnagyobb versenytársa, a dél-koreai Samsung azonban a negyedik negyedévig nem számít drágulásra. A kapacitás alapján számolva az LG.Philips 18 százalékos, a Samsung 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lapképernyőpiacon, ezzel világelső.

Az árak a gyártók várakozásától elmaradó kereslet miatt csökkentek. A világ lapképernyőgyártói több mint 40 milliárd dollárt fordítanak termelési kapacitásuk növelésére az elkövetkező évtizedben. Beruházási terveiket még a jelenlegi túltermelés láttán sem szándékoznak megkurtítani.


Az LG.Philips, a dél-koreai LG Electronics és a holland Philips vegyesvállalata üzemi vesztesége az első negyedévben 135 milliárd von volt, a tavalyi utolsó negyedévi 2 milliárd von és a tavalyi első negyedévi 699 milliárd von üzemi eredmény helyett. A pénzforgalmi többlete (EBITDA) 269 milliárd vonra csökkent 412 vonhoz, illetve 976 vonhoz képest. A bevétele 7 százalékkal 2,064 billió vonra nőtt a tavalyi utolsó negyedévi 1,933 billió vonhoz képest, de 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, azaz tavalyi első negyedévi 2,188 billió vontól. Az elemzők 1,85 billió von bevételt vártak az első negyedévről.

A legnagyobb negyedéves adózott eredményt a tavalyi második negyedben érte el a társaság, 701 milliárd vonnal. Az idei éves nyeresége várhatóan 70 százalékkal, 795 milliárd vonra csökken a 2004-eshez képest, amely 62 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. Az LG.Philips a tavaly júniusi tőzsdei kibocsátásáig a holland és a dél-koreai partner 50-50 százalékos vegyesvállalata volt, azóta 45-45 százalékos a tulajdoni arányuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások