Nő az érdeklődés a Firefox iránt

Nő az érdeklődés a Firefox iránt

2005. április 14. 16:03, Csütörtök
Egyre nagyobb az érdeklődés a nyílt forrású Firefox böngésző iránt, a szoftver weboldalát márciusban már 2,6 millióan látogatták meg ez januárhoz képest közel 20 százalékos növekedést jelent - derül ki a Nielsen/NetRatings által közzétett adatokból.

Az elemzőcég 2004 júniusában mérte először a Firefox weboldalának látogatottságát, akkor még csak kevesebb mint 800 ezren voltak kíváncsiak rá. A Firefoxot fejlesztő Mozilla Foundation weboldala márciusban 4,1 millió látogatót vonzott, míg januárban 3,4 millióan tekintették meg.

A Firefox nem csak a felhasználók érdeklődését keltette fel, hanem a vállalatokét is. Az IBM weboldalán a napokban jelent meg egy álláshirdetés, amelyben a cég kifejezetten a Firefoxszal foglalkozó programozót keres. A Nagy Kék célja, hogy a nyílt forrású böngésző zökkenőmentesen együttműködjon az IBM szoftvereivel. A vállalat által felvenni kívánt programozó továbbra is a Firefoxon dolgozik majd annak érdekében, hogy az maradéktalanul kompatibilis legyen a cég termékeivel.

A Firefox elsősorban a webalapú Lotus Workplace projekt kapcsán került az IBM látókörébe. A Workplace egy olyan webalapú irodai szoftvercsomag, amely böngészőből futtatható. A Workplace stratégia keretén belül készülő programok között email-kliens, szövegszerkesztő, táblázatkezelő és adatbázis alkalmazás lesz. A megoldás előnye, hogy a szoftvereket akármilyen hardveren és operációs rendszeren lehet használni, nem kötődnek egyik vagy másik szállító rendszeréhez.

Az alkalmazások futtatásához az IBM egy szerver-alapú menedzsment szoftvert fejleszt ki, amelynek támogatásához más szoftvergyártókat is meg kíván nyerni. A hírek szerint az Adobe, a PeopleSoft és a Siebel Systems egyaránt fontolgatja, hogy üzleti alkalmazásait az IBM webes architektúráján keresztül is elérhetővé teszi. Az IBM úgy látja, az egyszerű menedzsment, az alacsony ár és a mobilitás meggyőzi majd a felhasználókat és egyre többen térnek majd át a Lotus Workplace-re.

A Lotus Workplace egyik kiemelkedő előnye, hogy offline módban is működtethető, azaz a notebookok vagy tenyérgépek felhasználói kapcsolódhatnak a rendszerhez, elérhetik az alkalmazásokat, majd offline dolgozhatnak. Amikor ismét csatlakoznak, a Workplace szoftver frissíti a szerveren tárolt dokumentumokat.

A Firefox növekedő népszerűsége, a felhasználók számának gyarapodása egyben áldás és átok a nyílt forrású böngésző számára. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben több biztonsági rést is felfedeztek a Firefoxban, persze ezeket a fejlesztők hamar kijavították. Azzal azonban már nehezebb mit kezdeni, hogy az internetes bűnözők az Internet Explorer mellett már a Firefox felhasználóit is támadják és olyan ártó programokat terjesztenek, amelyek a szoftver biztonsági réseit kihasználva tesznek kárt.

A Symantec azt állítja, hogy tavaly július elseje és az év vége között dokumentált sebezhetőségek száma magasabb volt a Firefox esetében, mint az Internet Explorernél. Utóbbi azonban továbbra is sokkal magasabb arányban tartalmaz kritikus minősítésű biztonsági réseket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások