Megfeleződőtt a Samsung profitja

Megfeleződőtt a Samsung profitja

2005. április 15. 13:39, Péntek
A világ legnagyobb memórialapka-gyártója és harmadik számú mobiltelefon-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics pénteken 1,498 billió vonos (1,47 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 52 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál.

Ez messze elmarad az elemzők várta 2,03 billió vontól és a tavalyi utolsó negyedévi 1,83 billió vontól is. A tavalyi első negyedben 3,14 billió vonos rekord adózott eredményt ért el a dél-koreai cég. Az eredmény rosszabbodását a lapos képernyők és a memórialapkák áresésével, a mobiltelefon-részleg jövedelmezőségének csökkenésével és a hitelkártyarészleg veszteségével magyarázták.

A Samsung Electronicsnál arra számítanak, hogy a második negyedévben még keményebb lesz a verseny a mobiltelefon-piacon, az árak még csökkennek, így a profitrésre még nagyobb nyomás nehezül, mint az első negyedévben. Ennek ellenére az első negyedévi 24,5 millió darabos kiszállításra számítanak a második negyedben is.

Az első negyedévi kiszállítás jelentős növelése - az egy évvel korábbi 21,1 millióhoz képest - bevétel-növekedést eredményezett a mobiltelefonokból a tavalyi utolsó negyedhez képest, 4,84 billió vonra 4,32 billió vonról, de a bevétel így is elmaradt a tavalyi első negyedévi, 4,85 billió vonos rekordtól. Az üzletág üzemieredmény-rátája 17 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 26 százalékról, bár jobb volt a tavalyi negyedik negyedévi 3 százaléknál. Az egy évvel korábbihoz képest a cég készülékeinek átlagos ára is csökkent, de a tavalyi utolsó negyedévhez képest legalább emelkedést sikerült elérni: átlagosan 182 dollárra 170 dollárról.

A Samsung Electronics forgalma 13,8 billió vonra csökkent 14,4 billióhoz képest. A tavalyi utolsó negyedben 13,9 billió von volt az árbevétele.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások