Megjelent az Opera 8.0

Megjelent az Opera 8.0

2005. április 19. 12:20, Kedd
Fejlesztőinek állítása szerint az Opera böngésző legújabb változata hatékonyabb védelmet nyújt az internetes csalások ellen, és új funkciókat kínál azok számára, akik nincsenek megelégedve a konkurens termékekkel.

A cég továbbfejlesztett böngészővel szeretné mostani, mindössze 1 százalékos részesedését 6-7 százalékra növelni, megközelítve a Firefoxot, ami az elmúlt hónapokban látványosan előretört a böngészők közötti globális versenyben. "A biztonság rendkívül fontos szempont, hiszen a felhasználók nagy többsége ez alapján választ böngészőt magának. Őszintén reméljük, hogy a felhasználók a nagyobb biztonság miatt fognak váltani, és a kibővített funkciók miatt végül mellettünk maradnak" - jelentette ki Jon von Tetzchner, az Opera társalapítója és jelenlegi vezérigazgatója.

Példaként említette az Opera 8 új azonosító eljárását, amely az eddiginél részletesebb információt nyújt a gyanús weboldalakról. Legalább ilyen fontos, hogy az új verzió gyorsabb elődeinél, hatékonyabb keresőt foglal magában, és egy, a számítógép által generált hang révén képes felolvasni a kijelölt szövegrészeket, nagy segítséget nyújtva a látáskárosult internetezőknek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szakértők az Opera és az Internet Explorer viszonyát gyakran Dávid és Góliát küzdelmeként jellemzik, amely azonban az utóbbi időben egy újabb vetélytárssal (Firefox) bővült ki, a háttérben pedig egy negyedik csendestárssal, a Netscape böngészővel, amely szintén 1 százalék körüli részesedést mondhat magáénak. "Meglepő, hogy az Opera nem tudta növelni felhasználói bázisát, amikor a Firefox olyan látványosan előretört" - jelentette ki Ole Andre Hagen, az ABG Sundal Collier elemzője.

Ez már csak azért sem lehet váratlan, mert a Microsoft böngészője a biztonsági hibák nagy száma miatt veszített népszerűségéből, így jó ideje várható volt, hogy egy alternatív böngésző meghódíthatja a piac egy részét. Az Operát saját adatai szerint mintegy 10 millióan használják, de ezek közül csak mintegy százezren fizettek 34 eurót, hogy a reklámoktól mentes verzió előnyeit élvezhessék - a többség továbbra is az ingyenes verziót használja.

Az Opera 8.0 letöltése

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások