A Linspire vezetője nem ellenzi a kalózkodást

A Linspire vezetője nem ellenzi a kalózkodást

2005. április 20. 00:49, Szerda
A Linspire operációs rendszert kiadó vállalat első embere, Michael Robertson a szoftver 5-ös verziójának hivatalos londoni bemutatóján kijelentette, hogy "a kalózkodás jó dolog is lehet".

A vezető korábban is vihart kavart már számos kijelentésével és az már most látszik, hogy a legfrissebb felszólalása sem aratott osztatlan sikert. Robertson úgy véli, a (szoftverekről készült) kalózmásolatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy létrejöhessen egy adott programnak a felhasználói bázisa. A Linspire (korábban Lindows) első embere szerint mindez azt jelenti tehát, hogy a kalózkodás nem feltétlenül egy negatív dolog.


Michael Robertson

Az elsősorban a Microsoft Windows XP Home és Professional operációs rendszereivel konkurálni akaró Linspire vezetője szerint a vállalatoknak, a szoftverfejlesztőknek meg kell változniuk. Robertson reméli, hogy sokan fogják megvásárolni a Linspire 5-öt és akár száz példányban is lemásolják majd a szoftvert. "S ha később végül akár csak néhányan is, de fizetnek érte, az már nagyon jó" - tette hozzá a szakember. Robertson szerint a legjobb védelem, ha az emberek egy megbízhatóan működő, sok funkciót kínáló programot kapnak a pénzükért cserébe.

Mint ismeretes a Microsoft nemrég bevezette a Windows Genuine Advantage nevű programot, amelynek keretében csak azok tölthetik le az ingyenes kiegészítő programokat és a hibajavításokat, akiknek a számítógépen futó operációs rendszeréről az alkalmazás megállapítja, hogy az legális és nem pedig egy kalózkópia. Mint azt Michael Robertson elmondta, a Linspire-nél ilyen intézkedések elképzelhetetlenek lennének. A szakember gyakorlatilag a szavát adta, hogy amíg ő áll a cég élén, ilyen módszereket a vállalat nem fog alkalmazni. A lényeg szerinte ugyanis az, hogy a felhasználók kezében legyen a teljes körű ellenőrzés mind a számítógépükben lévő hardveralkatrészek, mind a telepített szoftverek esetében.


A Linspire célja egy kezelhetőségben a Windows-zal megegyező Linux létrehozása

A Linspire első embere Londonban arra is kitért, hogy mennyire nehéz rávenni a számítógép-gyártókat az alternatív operációs rendszerek megvásárlására és a konfigurációkra való feltelepítésére. A legtöbb cég ugyanis attól fél, hogy amennyiben ilyesmit tesz, megromlik vagy a legrosszabb esetben akár meg is szakad a kapcsolata a Microsofttal. Amíg ilyen félelem van a PC-gyártóknál, addig nagyon nehéz a Linspire és más alternatív operációs rendszereket kínáló, fejlesztő vállalatok dolga. Robertson mindenesetre azt reméli, hogy előbb vagy utóbb eltűnik ez a félelem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások