Mesterségesen magasan tartotta a memóriaárakat a Hynix

Mesterségesen magasan tartotta a memóriaárakat a Hynix

2005. április 22. 12:20, Péntek
Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy a Hynix Semiconductor elismerte a memóriaárak manipulálásával kapcsolatos vádakat, és beleegyezett a jelentős összegű büntetés megfizetésébe.

A minisztérium már jó ideje folytat vizsgálatot a nagyobb memóriagyártók ellen - a mostani a harmadik legnagyobb összegű büntetés a hivatal történetében, és egyben a legnagyobb, amely a Bush adminisztráció idején született. A döntés értelmében a Hynix 185 millió dollárt köteles befizetni, amiért 1999 júliusa és 2002 júniusa között titkos megállapodások révén igyekezett mesterségesen magasan tartani a memóriaárakat. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a tisztességtelen eljárás miatt a gyártó nagyobb vásárlói, a Dell, a Hewlett-Packard az Apple Computer, az IBM, valamint a Gateway jártak pórul, mivel csak kifejezetten magas áron jutottak hozzá a konfigurációkban használt modulokhoz.

"A DRAM jelentős tételt tesz ki a számító­gépes konfigurációk árában. A memóriaárak magasan tartásával nemcsak a gyártók, hanem a fogyasztók is többet voltak kénytelenek fizetni" - jelentette ki Scott Hammond, helyettes főügyész. A Hynix szóvivője szerint a vállalat nem kívánja kommentálni az ügyet.

A nagyobb PC-gyártók 2001 vége felé kezdték megkérdőjelezni a magas memóriaárak in­do­kol­tságát. A memóriagyártók akkoriban súlyos gon­dok­kal küsz­köd­tek, és a számító­gépek forgalma is visszaesett. Ennek ellenére a DRAM és DDR DRAM árak növekedtek, és egyes esetekben néhány hónap alatt megháromszorozódtak. "Azt hiszem, az elmúlt hónapokban a memóriagyártók között kartel-szerű összefogást láthattunk. Ez az együttműködés néhány hónapon keresztül rendkívül sikeresnek bizonyult" - jelentette ki Michael Dell, a Dell vezérigazgatója 2002-ben.

Az Igazságügyi Minisztérium még ugyanabban az évben megkezdte a nyomozást, és mára több fontos részlet is napvilágra került. Hammond elmondása szerint a memóriagyártók emailon, telefonon és személyesen naponta egyeztették a memóriaárakat - ennek ellenére egyetlen személyt sem emeltek ki a megvádolt cégek alkalmazottai, vezetői közül, és a gyártók mint vállalatok ültek a vádlottak padjára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások