A fájlcserélőket támadja egy új vírus

A fájlcserélőket támadja egy új vírus

2005. április 23. 23:39, Szombat
A Sophos biztonsági cég legújabb jelentésében egy olyan vírus terjedéséről számol be, amely kifejezetten a fájlcserélő felhasználók ellen irányul, és az MP3 fájlokat törli a megfertőzött számítógépeken.

A Nopir.B névre keresztelt kártevő elsősorban a különböző fájlcserélgető hálózatokon keresztül terjed, és a biztonsági cég szakértői szerint nagy valószínűséggel Franciaországból indult útjára. Maga a vírus egy, a DVD-lemezek másolásvédelmét feltörő programnak álcázza magát, megtévesztve azokat, akik ilyen jellegű alkalmazásokat keresnek a p2p hálózatokon. A Sophos jelentésében az áll, hogy a program futtatásakor a Nopir.B megkísérli az összes merevlemezen található mp3 törlését, valamint néhány program eltávolítását. Szakértőik ezért úgy gondolják, hogy a vírus készítője kifejezetten a fájlcserélőket célozta meg kártevőjével, és elsősorban azokra utazik, akik nagy zenei gyűjteménnyel rendelkeznek.

"A Nopir.B vírus azon felhasználóknak okoz károkat, akiket fájlcserélőként azonosít, de semmilyen különbséget nem tesz a kalózmásolatok, valamint a legális példányok között. Bármelyik oldalon is helyezkedünk el az internetes kalózkodás kérdésében, az nem lehet vitás, hogy ez a vírus ugyanúgy törvényt sért, hiszen súlyos károkat okozhat a Windows operációs rendszert futtató számítógépeken" - jelentette ki Graham Cluley, a Sophos tanácsadója.

Bár a biztonsági cég eddig mindössze néhány bejelentést kapott a vírus felbukkanásáról, mindenkinek azt javasolják, hogy mihamarabb frissítsék vírusirtó szoftvereik adatbázisát annak érdekében, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket. A kártevő kizárólag Windowst futtató számítógépeken terjed - arról sajnos nem érkezett jelentés, hogy az operációs rendszer mely változatait érinti a probléma, de nagy valószínűséggel önmagában egyik verzió sem nyújt védelmet a kártevő ellen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások