JPEG szabadalom miatt beperelték a Microsoftot

JPEG szabadalom miatt beperelték a Microsoftot

2005. április 23. 13:47, Szombat
A Forgent Networks a Microsoft-ot is hozzáadta azon cégek listájához, melyeket a JPEG digitális képszabványban szereplő adattömörítési technológia szabadalmának megsértése miatt nyújtott be Texas keleti körzetének törvényszékéhez.

Michael Noonan, a Forgent befektetői kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatójának elmondása szerint a pert azért indították, mert képtelenek volt megállapodásra jutni a Microsoft-tal egy licenc-konstrukció kidolgozásával kapcsolatban. "Azt akarjuk, hogy egy megfelelő mértékű royalty-díjat fizessenek a technológiánkért, amelyet használnak. Ha egy vállalat a JPEG szabványt használja, akkor a mi szabadalmainkat használja.

A Microsoft múlt pénteken - mintegy megelőző csapásként - gyorsan beperelte a Forgent alvállalatát, a Compression Labs-ot. A Kalifornia északi kerületének törvényszékéhez benyújtott perben Microsoft annak a kinyilvánítására kérte a bíróságot, hogy nem sérti a Forgent szabadalmait, továbbá arra, hogy érvénytelenítse a szóban forgó szabadalmakat.

A Forgent 2004 áprilisában 31 vállalat ellen nyújtott be pert, amelyet nemsokára számos másik követett. A vállalat azóta több mint 35 céggel kötött licenc-megállapodást, és több mint 100 millió dollárnyi bevételt gyűjtögetett össze eddig. "A licencelők között megtaláljuk a Sony-t az Adobe Systems-t, a Macromedia-t, és az Onkyo-t is" - mondta Noonan. A még pereskedő vállalatok között olyan nevek szerepelnek, mint az Apple Computer, a Dell, az Eastman Kodak, a Hewlett-Packard, az IBM és a Xerox.

A JPEG (Joint Photographic Experts Group) szabványt különböző hardverek és szoftverek garmadája használja a digitális képek megjelenítéséhez. Az ilyen JPEG fájlok elkészítéséhez használt tömörítési folyamat a Texas-i vállalat állítása szerint sérti a Forgent szabadalmait. A Forgent 2002-ben jelentette be, hogy birtokolja ezt a szabadalmat, és közölte, hogy várja minden egyes cég jelentkezését egy megfelelő licenc-megállapodás megkötésének céljából, aki olyan termékeket árul, amely tömörít vagy tárol JPEG képeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások