Az asztali grafikus kártyáknál az ATI, az integráltaknál az Intel vezet

Az asztali grafikus kártyáknál az ATI, az integráltaknál az Intel vezet

2005. április 28. 02:33, Csütörtök
A Jon Peddie Research kutató- és tanácsadói cég által elkészített felmérés szerint az első negyedévben kevesebb grafikus kártya jelent meg, és a piac jelentős szereplői közül egyedül az Intel növelte részesedését.

A felmérés a különálló és az integrált megoldások terén egyaránt jelentékeny csökkenésről számol be, amely az első tízben szereplő összes gyártót érintette, de amíg a többiek vesztettek korábbi pozíciójukból, a piacot vezető processzorgyártó tovább növelte előnyét. Az összesített adatok szerint az év első három hónapjában 60,2 millió darab grafikus kártya talált gazdára, ami 6,2 százalékos csökkentést jelent az előző időszakhoz képest, igaz, ez némileg kedvezőbb, mint az egy évvel korábbi eredmény. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a személyi számítógépek forgalma egy év alatt újabb 10 százalékkal nőtt, és meghaladta a 46 millió darabot.

Az Intel - elsősorban a lapkakészletekbe integrált megoldások sikere révén - megőrizte vezető pozícióját a piacon, sőt, a vállalat részesedése 0,6 százalékos növekedéséről számolt be. A processzorgyártó jelenleg a globális piac 43,1 százalékát uralja, messze megelőzve a második helyezett ATI eredményét, amely 26,1 százalékot mondhat magáénak. Az Nvidia a dobogó harmadik fokán helyezkedik el, 17,9 százalékos részesedéssel.

Az első negyedév lezárultával mindkét gyártó jelentős csökkenésről számolt be: az ATI esetében 11,3 százalékkal, míg az Nvidia háza táján 9,7 százalékkal csökkentek a szállítások, és a többi jelentős gyártó is visszaesésről adott hírt. Szakértők szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy az asztali grafikus kártyák piacán összességében véve 8 százalékos csökkenés következett be, ezzel szemben az Intel - az integrált megoldásokra támaszkodva - ismét növelni tudta befolyását.

A laptopokba szánt integrált grafikus chipek forgalma ugyanis a tavalyi év hasonló időszakához képest 71 százalékkal növekedett, amelyet az Intel ki is tudott használni. A különálló asztali grafikus kártyák szegmensében már egészen más a helyzet: az ATI - némi visszaesés ellenére - megtartotta korábbi előnyét, és 51,4 százalékos részesedéssel továbbra is vezet az Nvidia előtt, amely 46,8 százalékot ért el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások