A zeneiparnál lobbizik a Creative Commons elnöke

A zeneiparnál lobbizik a Creative Commons elnöke

2005. április 29. 11:10, Péntek
A jelenleg használatos licencek megújításáért küzdő szervezet elnöke tegnap Londonban találkozott a brit zeneipari cégek vezetőivel, és személyesen fejtette ki a Creative Commons által kínált előnyöket.

A tanácskozáson Paula Le Dieu elsődleges célja az volt, hogy meggyőzze a kiadók és egyéb zeneipari cégek vezetőit az új licenc alkalmazásának fontosságáról, és hogy eloszlassa a szerintük alaptalan félelmeket és ellenérzéseket. A The Register információi szerint Le Dieu több érvet is felhozott az új licenc mellett. Ezek közé tartozott, hogy eddig mintegy 70 ország foglalt pozitívan állást a Creative Commons mellett, és többek között a BBC tekintélyes archívumának használata is az új licenc előírási szerint zajlik.

A szervezet pozícióját tovább erősíti, hogy - függetlenül a találkozótól - a Bostonban székelő BzzAgent Inc. együttműködési megállapodást írt alá a Creative Commons képviselőivel, amelynek értelmében 12 héten át tartó reklámhadjáratot indítanak az Egyesült Államokban és Kanadában a licenc népszerűsítése érdekében. A vállalat sajtóközleménye szerint a reklámkampány mintegy háromezer önkéntes munkáján alapul, és célja, hogy meggyőzze az észak-amerikai vállalatokat és felhasználókat a váltás szükségességéről.

A jelek szerint azonban sem a bejelentés, sem a szervezet elnökének szavai nem bírták jobb belátásra a vállalati vezetőket, és a jelentős kiadók továbbra is tartózkodnak a Creative Commons támogatásától. Az ellenzők közül kimagaslik Fran Nevrkla, a Brit Zeneipari Szövetség volt elnöke, aki többek között kijelentette, hogy a Creative Commons elve elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban használhatatlan, mi több, egyenesen nonszensz.

Emma Pike, a British Music Rights főigazgatója ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a De Lieu által javasolt licenc használata miatt az előadók számos jogukról lemondanának, ezért szerinte még akkor is jobban járnak, ha alkotásaikat inkább a Kazaa és egyéb fájlcserélgető hálózaton teszik elérhetővé. A szervezet érvei ellenére tehát a kiadók továbbra is húzódoznak a Creative Commons támogatásától, és jelek szerint a javaslatot egy szinten kezelik az illegális másolatokat terjesztő személyekkel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások