Ismét az Intellel szövetkezne a Rambus

Ismét az Intellel szövetkezne a Rambus

2005. május 4. 22:37, Szerda
Több év és számtalan szabadalmi per után a Rambus újra a fejlesztések felé fordul, és a jelek szerint ismét egy Intellel kötött szövetségben látja a lehetőséget helyzetének javítására.

A vállalat a különböző szórakoztatóelektronikai eszközök és a Cell processzor piaca mellett továbbra is a személyi számítógépeket tekinti elsődleges célterületének, és helyre kívánja hozni a múltban elkövetett baklövéseket. A Rambus terveiről maga Harold Hughes, a vállalat vezérigazgatója beszélt a The Street elemzői oldalnak adott interjújában, amelyben megerősítette, hogy ismét szeretnének betörni a PC-piacra.

"Vissza akarunk kerülni az Intel útitervébe. Legfontosabb célunknak a PC memóriák fejlesztését tekintjük" - jelentette ki Hughes, aki maga is több mint 23 évig dolgozott a processzorgyártónál, több különböző beosztásban. Azt azonban ezúttal nem árulta el, hogy pontosan mely területre koncentrálnak majd: az asztali számítógépek, a mobil megoldások, vagy netán a szerverek és munkaállomások piacára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A két vállalat kapcsolata meglehetősen hosszú időre nyúlik vissza. A Rambus Direct DRAM 1999-ben jelent meg az Intel i820 és i840 chipsetekkel és az asztali gépekbe szánt Pentium III, valamint a szerverekbe készült Pentium III Xeon processzorokkal együtt. Annak ellenére, hogy a memóriagyártók nagy része az SDRAM, majd a DDR SDRAM gyártása mellett döntött, a Rambus egy év múlva megindította második támadását, sőt jogi úton hamarosan egész pályás letámadásba kezdett, azt állítva, hogy a rivális technológiák mind az RDRAM specifikációjából erednek. Innen indult ki azután a persorozat, amely beárnyékolta a vállalat utóbbi években végzett tevékenységét.

A Rambus most az XDR RAM elterjedésében reménykedik, amely legfeljebb 6,4 GHz-es órajelen működik, és 128 biten akár 51,2 GB/s sebességet nyújt. A kereskedelmi forgalomban kapható DDR2 memóriák ezzel szemben 667 Mhz-en üzemelnek, és legfeljebb 10,6 GB/s-os áteresztőképességet biztosítanak. A vállalat reményeit táplálja, hogy az Intel jelenlegi útiterve nem terjed ki 2006-on túlra, és éppen a következő év végén jár le a két vállalat között megkötött keresztlicensz szerződés.

A DDR3 támogatását ugyanakkor a processzorgyártó még nem erősítette meg, és ez megadhatja a kezdő lökést a szerződés meghosszabbítását célzó tárgyalásoknak. Az Intel egyelőre nem kommentálta a hírt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások