Az Intel is 2007-ben szállítja négymagos processzorait

Az Intel is 2007-ben szállítja négymagos processzorait

2005. május 6. 13:35, Péntek
Paul Otellini, a processzorgyártó következő vezérigazgatója a tavaszi elemzői konferencián előadást tartott a vállalat fejlesztés alatt álló új termékeiről, és kijelentette, hogy az első generációs ikermagos chipek bemutatkozása sikeresnek bizonyult.

Otellini beszédében ismertette a vállalat új hivatalos útitervét, és megjegyezte, hogy a négymagos processzorok a tervek szerint 2007-ben készülnek el. Az előadás alatt a második generációs ikermagos processzorok közül három kódnevet ismerhettünk meg: a Conroe az asztali gépekbe, a Merom a laptopokba, a Woodcrest pedig a belépő szintű, két processzorfoglalattal ellátott szerverekbe kerül majd. Ezek a processzorok a Presler, a Yonah, illetve a Dempsey kódnevű első generációs ikermagos chipeket hivatottak leváltani.

A vállalat ezzel egy időben az Itanium platform megújításán is dolgozik, és Otellini elmondása szerint az elkövetkező két évben új Itanium DP és Itanium MP processzorok jelennek meg a piacon. A terv távlatiságát jelzi, hogy az asztali Presley és a szerverekbe szánt Dempsey is legfeljebb prototípusként áll a vállalat rendelkezésére, és legkorábban 2006 első felében kerülnek a boltokba. Ez a két processzor már 65 nano­mé­teres technológiával készül, míg a szintén ikermagos, a többutas szerverekbe szánt Paxville még 90 nanométeres csíkszélességű.

Ezen chipek előtt, még idén megjelenik viszont az ikermagos Pentium M (Yonah), illetve az Itanium 2 (Montecito és Millington). Otellini elmondása szerint az első generációs ikermagos processzorok fejlesztése és gyártása megfelelő ütemben zajlik, és az eddigi eredmények biztatók.

Amennyiben tartani tudják a mostani ütemet, az első négymagos processzorok 2007-ben, nagyjából az AMD új termékeivel egy időben elkészülnek, és a két processzorgyártó továbbra is szoros versenyben lesz. A vásárlókon múlik, hogy melyik platform tud majd vetélytársa fölé kerekedni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások