Érettségi tételek az SG.hu-n?

Érettségi tételek az SG.hu-n?

2005. május 10. 11:34, Kedd
Tegnap délután és este a magyar média attól volt hangos, hogy oldalunkról is letölthető a magyar érettségi. Valójában persze csak fórumunkra került fel egy másik, tőlünk teljesen független oldalra feltöltött olvashatatlan, összecsíkozott kép linkje.

Fórumunkba vasárnap este valóban belinkeltek egy szinte olvashatatlan, feketével összecsíkozott képet, melyet moderátorunk pár óra múlva eltávolított. Mivel az érettségi tételek elméletileg titkosak, természetesen mi sem tudhattuk, hogy a kép valós vagy nem, szerkesztőségünk számára is csak hétfő délután folyamán derült ki az eset. Fontos kiemelnünk azt is, hogy a képet nem lapunkra töltötték fel, hanem csak egy link volt a tőlünk függetlenül működő www.kepfeltoltes.hu oldalra.

Ugyan mi is értesültünk a médiából, hogy az ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda, de oldalunktól még nem kérték ki a képet belinkelő fórumozó adatait, és fontos ismét megjegyeznünk, hogy a feltöltés nem szerverünkre történt, tehát a "szolgálati titok megsértése" ügyében zajló nyomozásban lényeges IP címet nem tőlünk lehet megtudni.

Az Oktatási Minisztérium szerint az iskolákból nem jelentettek visszaéléseket, és ők nem találtak az interneten semmit. A minisztérium közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kizárt, hogy a magyar nyelv és irodalom tantárgy írásbeli érettségi vizsgáját meg kell ismételni.

Az igazi botrányt az MTV1 esti hiradója hozta, melyben bejátszottak egy felvételt, melyet hétfő reggel készítettek egy pályaudvari óra mellett. A komplett tételsorral a kezében felvételt készítő tudosítót később - mint azt a 22 órai Este műsorban is bejátszották - szinte azonnal elvitték a rendőrők kihallgatásra. Ráadásul a hétfő esti adásban Krizsó Szilvia Magyar Bálint kezébe adta a keddi matematika tételeket is, azaz nem csak a magyar, hanem valószínűleg az összes tétel kiszivárgott. Különösen érdekes, hogy míg a palya.hu fórumában tegnap óta elérhető mind a matematika, mind a holnapi történelem érettségi tételsora, addig az Oktatási Minisztérium "keresőprogramjai" erre nem tudnak rábukkanni.

Magyar Bálint közlése szerint a dolog egyértelműen politikai célokat szolgál, és állításának valóban lehet valóságalapja, hisz valóban nem logikus, hogy diákok vagy a lopással pénzt keresni akaró bűnözők több sajtó szerkesztőségébe eljutassák a komplett érettségi kérdéssort.

Az eset azt mutatja, hogy balgaság volt több hónappal az érettségi előtt kinyomtatni, tárolni, szállítani, majd ismét tárolni, szállítani a tételeket, főleg hogy - ha már informatikai oldal vagyunk - emeljük ki, hogy jóval biztonságosabb módszerek is lennének. Amennyiben a korábbi rendszer szerint csak pár órával az érettségi előtt, vagy akár előző nap ülne össze a feladatokat kidolgozó bizottság, és a minden középiskolában jelenlévő nyomtatóval és fénymásolóval ott helyben, az iskolában nyomtatnák ki az emailben, titkosított .pdf fájlban elköldött anyagot, biztosan nem történne hasonló.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások