A Toshiba 45 GB-ra növelte a HD DVD kapacitását

A Toshiba 45 GB-ra növelte a HD DVD kapacitását

2005. május 12. 13:00, Csütörtök
Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a vállalat korábbi hirünkben bemutatott 45 GB-os lemezéről. A jelek szerint a vállalat mégsem adta fel a DVD örökségéért folytatott küzdelmet, igaz, a speciális összetétel miatt az előállítási költségek is növekednek.

A HD DVD új változata másfélszer nagyobb kapacitást kínál. A Toshiba közleménye szerint a 45 GB-os kapacitású korongok három rétegből állnak, amely nem más, mint a korábban ismertetett dupla rétegű lemezek további foltozása. A dupla rétegű lemezre ugyanis még egy további réteget ragasztanak, és így érik el a 45 GB-ot - a kapacitás így megközelíti a Blu-ray szabvány által ígért 50 GB-ot, de a harmadik réteg alkalmazásával a gyártási költségek is megnövekednek, mivel az új megoldás megköveteli a jelenlegi gyártósorok átalakítását.

A vállalat közleménye szerint az új lemezeket a Las Vegasban megrendezésre kerülő Media-Tech Expo-n mutatják be, egy hibrid megoldással együtt, amely a HD DVD és a hagyományos DVD előnyeit ötvözi. A hibrid lemez egy dupla rétegű HD DVD, illetve egy szintén dupla rétegű DVD-ROM lemezből áll össze, és a megszokott 8,5 GB mellett további 30 GB tárhelyet kínál a high definition tartalmaknak. A megoldás az új szabványra történő átállást hivatott megkönnyíteni azzal, hogy a régi és az új technológiával egyaránt kompatibilis.


A Toshiba tehát a jelek szerint mégsem adta fel a DVD örökségéért folytatott küzdelmet, és dacára a közeli megegyezést sejtető híreknek, új megoldásokkal igyekszik bebiztosítani végső győzelmét. Ezek az újítások azonban tovább növelik a gyártási költségeket, így hamarosan akár teljesen elenyészhet a vállalat korábbi előnye, amit az eredeti HD DVD lemezek alacsony előállítási költségeinek köszönhettek.

A drágábban előállított lemezek ugyanakkor még mindig nem tudják megelőzni a rivális Blu-ray szabvány kapacitását, így nem csoda, hogy a vállalat hibrid megoldásokkal is kísérletezik. Igaz, ez utóbbi elnyerheti a hollywoodi filmstúdiók támogatását, de könnyen lehet, hogy a felhasználók többsége végül mégis a nagyobb kapacitás mellett dönt majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások