A Pentium III-ra hasonlítanak majd az Intel ikermagos processzorai

A Pentium III-ra hasonlítanak majd az Intel ikermagos processzorai

2005. május 16. 16:18, Hétfő
A processzorgyártó egyik vezető beosztású tisztviselője megerősítette, hogy a második generációs ikermagos chipek nem támogatják a Netburst technológiát, így a Pentium 4 helyett inkább a Pentium III architektúrára hasonlítanak majd.

Patrick Gelsinger, az Intel Digital Enterprise Group alelnöke a Golem.de oldalnak adott interjújában beszélt a fejlesztés alatt álló termékekről, amelyben főként a második generációs ikermagos processzorok felépítéséről és újdonságairól esett szó. Elmondása szerint ezeknél a chipeknél nem törekednek a magas órajel elérésére, hanem - erősen az AMD módszerére emlékeztető módon - inkább megpróbálják a lehető legnagyobb sebességet kicsikarni a jelenlegi órajelből.

"A Conroe, Woodcrest és Merom kódnéven fejlesztett processzoroknál lemondunk a Netburst technológiáról" - jelentette ki az interjúban Gelsinger, arra a kérdésre válaszolva, hogy igaz-e a technológia elhagyásáról szóló mendemonda. Ez volt az első alkalom, hogy a vállalat egy tisztviselője hivatalosan is elismerte a meglehetősen nagy jelentőségű váltást. Amint arról korábban hírt adtunk, a három kódnév három különböző platformot takar: a Merom a laptopokba szánt Pentium M processzorok leszármazottja, a Conroe ennek asztali implementációja, míg a Woodcrest kifejezetten szerverekbe készül.


Patrick Gelsinger

Nem véletlen, hogy az Intel lemond a Netburst technológiáról, hiszen ezt a megoldást a jelenleg kapható Pentium M processzoroknál sem vették igénybe - ahogy az könnyen leolvasható a Pentium M és Pentium 4 chipek órajele és fogyasztási adatai közötti óriási különbségből.

"A Pentium 4 igen hosszú futószalagot rejt magában. Ez mindenképpen szükséges volt a magas órajel eléréséhez, de a fogyasztás és a teljesítmény terén nem igazán tette hatékonnyá a processzort. Az új chipek esetében ezért rövidebb futószalag alkalmazása mellett döntöttünk. Ebből a szempontból ezek a termékek jobban hasonlítanak a Pentium III processzorokra, de a Netburst néhány újítását az új architektúrába is implementálni fogjuk" - tette hozzá az alelnök, amivel valószínűleg a Hyper-Threading és virtualizációs technológiákra gondolt.

A vállalat még az elmúlt héten jelentette be, hogy a Merom és a Conroe - a Yonah és a Presler utódai - 2006 második felében mutatkoznak be, míg a Woodcrest megjelenéséről nem esett szó.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások