Már letölthető a Csillagok Háborúja harmadik része

Már letölthető a Csillagok Háborúja harmadik része

2005. május 20. 10:21, Péntek
Alig néhány nappal a hivatalos bemutató után a Sithek Bosszúja című film kalózmásolata már rohamosan terjed a BitTorrent hálózatokon, és az Amerikai Mozgókép szövetség komoly ellenlépéseket tervez.

A hír, amely nemcsak az online magazinok és a felhasználók, hanem a hollywoodi filmstúdiókat tömörítő MPAA figyelmét a felkeltette, a Waxy.org oldalán jelent meg, amely a hihetőség kedvéért még egy rövid részletet is letöltésre kínál. A jelentés beszámol arról, hogy bár az első példányok, amelyek megjelentek a BitTorrent hálózatokon hamisítványnak bizonyultak, szerdára már beszerezhető volt a valódi másolat, amely a VISA nevű kalózcsoport jóvoltából jutott el a felhasználókhoz.


A Reuters összefoglalója szerint ugyanakkor két különböző példány szivároghatott ki - a Waxy által belinkelt rövid filmrészlet felső részében terjedelmes számláló fut, ami azt sejteti, hogy ez a kópia belső körökből szivároghatott ki, és nem a nyilvános vetítés során vették fel. A kalózmásolatok természetesen óriási érdeklődést váltottak ki, és máris rohamos ütemben terjednek a világhálón: egy forgalmas BitTorrent weboldal felmérése szerint több mint 16 ezer felhasználó tölti egyszerre a filmet, míg a Waxy üzemeltetője megjegyezte blogjában, hogy a rövid részletek belinkelése miatt 82 MB/s-ra nőtt az oldal forgalma.


Az Amerikai Mozgókép Szövetség rövid időn belül reagált a hírre, és sajtóközleményt adtak ki, amelyben Dan Glickman, a szervezet elnök-vezérigazgatója reagált az eseményekre. "Nem kell jobb példa arra, hogy a kalózmásolatok hogyan teszik semmissé a mozifilmek varázsát. Sajnos a fájlcserélgető hálózatokon ez minden nap megtörténik" - jelentette ki Glickman, hozzátéve, hogy a kalózok a rajongók élményét teszik tönkre, akik pedig olykor napokat képesek eltölteni a mozik előtt, csak hogy elsőként láthassák a filmet. A közlemény szerint az MPAA minden elkövet annak érdekében, hogy a terjesztők nyomára bukkanjanak, és hogy megfelelő büntetéssel sújtsák azokat, akik kiszivárogtatták a kópiákat, és megkezdték azok terjesztését.

Filmkritikánk a Sithek bosszújáról

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások