Újabb per kezdődik a Rambus és a memóriagyártók között

Újabb per kezdődik a Rambus és a memóriagyártók között

2005. május 24. 21:27, Kedd
Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint a Rambus szándékosan tüntetett el bizonyítékokat, amelyek számára kedvezőtlen irányban befolyásolták volna az ellene indított trösztellenes pert.

A panasz nem maradt következmények nélkül: a Rambus által közzétett sajtóközlemény szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) engedélyezte a vállalat ellen 2002-ben indított per újbóli megnyitását, és elrendelte a Rambus-Infineon perben érintett bizonyítékok felülvizsgálatát. Az ügy pikantériája, hogy a memóriagyártó elleni pereskedés nemrég ért véget, és a két cég 2005 márciusában sikeres megállapodással zárta le a hosszú jogi harcot.

Az FTC szerint viszont a Rambus nem sokkal a megállapodás megszületése előtt szándékosan tüntetett el bizonyítékokat, amelyek nemcsak az Infineon elleni perben, hanem a bizottság Rambus ellen indult trösztellenes perében is döntő szerepet játszottak volna. A trösztellenes per meglehetősen hosszú, mintegy három éves múltra tekint vissza. A Kereskedelmi Bizottság ugyanis még 2002-ben azzal vádolta meg a Rambus vezetését, hogy több új memóriaszabványt és fejlesztést szándékosan titkoltak el a JEDEC testület egyéb tagjai elől, ezzel megsértették a szervezet szabályait, és jogtalan előnyre akartak szert tenni.

A JEDEC (eredeti nevén Joint Electron Device Engineering Council, jelenleg JEDEC Solid State Technology Association) a memóriaszabványok kidolgozására szakosodott, és igyekszik elősegíteni azok széles körben való alkalmazását. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy a szervezet tagjai (memóriagyártók és olyan tervezőcégek, mint a Rambus) a testület elé vigyék saját szabványaikat és fejlesztéseiket. A Rambus azonban - amint azt a Kereskedelmi Bizottság állította - szántszándékkal eltitkolta legújabb fejlesztéseit, pedig jól tudták, hogy ezen megoldások egy részét a JEDEC is felhasználja majd, mégpedig az SDRAM szabvány elfogadásánál. A vállalat ezzel a lépéssel megtévesztette a testületet, amelynek tagjai minden fenntartás nélkül elfogadták a szabványt, hiszen úgy vélték, hogy ezzel semmilyen létező szabadalmat nem sértenek meg.

A Kereskedelmi Bizottság 2003 nyarán megindította a trösztellenes eljárást, de tavaly februárban kénytelenek voltak visszavonulót fújni, miután a bíróság felmentette a Rambus-t a vádak alól. A döntés ellen fellebbeztek, de azóta sem tudták megfordítani az eredményt.

A Rambus szerint ugyanakkor a tavalyi döntés helyesnek bizonyult, bár a közleményben jelezték, hogy további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megfelelő módon válaszoljanak a bizottság által hangoztatott vádakra. "Nagyon komolyan vesszük az elhangzott vádakat" - jelentette ki John Danforth, a Rambus fő tanácsadója. "Ha valóban újra megnyitják az ügyet, a bizottság új bizonyítékokra is kénytelen lesz támaszkodni, köztük azon beismerő vallomásokra, amelyek lerántották a leplet a DRAM gyártók versenyellenes politikájáról, és azon sürgetésükről, hogy a bizottság minél előbb élessze újra az ellenünk indított pert."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások