Nemzetközi hadjárat indul a zombi PC-k ellen

Nemzetközi hadjárat indul a zombi PC-k ellen

2005. május 25. 14:50, Szerda
Amerikai kezdeményezésre több mint 20 ország kormányzati intézményei hirdettek közös fellépést a zombi PC-k ellen, amelyek tulajdonosaik tudta nélkül nagy szerepet játszanak a kéretlen üzenetek terjesztésében.

Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tegnap kiadott sajtóközleménye szerint az "Operation Spam Zombies" névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy határozott fellépésre bírják az internet-szolgáltatókat, és ellehetetlenítsék a zombi PC-k tevékenységét. A kezdeményezéshez eddig 35 partner csatlakozott: a "London Action Plan" nevű spamellenes hálózat 20 tagja, valamint további 16 egyéb intézmény, amelyek több mint 3000 szolgáltatót sürgetnek majd meg levélben, hogy tegyenek határozott lépéseket a számítógépek védelme, illetve a fertőzött rendszerek kiszűrése érdekében.

Ezt többféle úton valósítható meg, és korántsem mindegy, hogy a szolgáltatók mely módszerek mellett kötelezik el magukat. A lista ugyanis az elektronikus levelek, illetve a megnyitott portok korlátozásától a felhasználók felvilágosításán keresztül a zombi PC-ként azonosított számítógépek karanténba helyezéséig terjed, így akár az is előfordulhat, hogy fertőzött számítógép egy időre leszakad a világhálóról.

Emlékeztetőül: zombi PC-nek azon számítógépeket nevezzük, amelyek egy támadás áldozatául esve, gyakorlatilag üzenetszóróként működnek, és - többnyire tulajdonosaik tudta nélkül - kéretlen üzenetek ezreit terjesztik szét naponta a világhálón. A trójai vírusok - mint például a Phatbot - ezen számítógépekből egész hálózatokat (botnet) alakítanak ki, amelyek segítségével akár összefogott szolgálat-megtagadási (DoS, DDoS) támadást is indíthatnak különböző weboldalak, illetve szolgáltatások ellen. Felmérések szerint a legtöbb ilyen, bármilyen célra felhasználható gép az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban található, számuk márciusban egymillió körül volt.

"Világszerte számítógépek ezreit fertőzik meg, hogy azután üzenetszóróként használják azokat. Nemzetközi partnereink segítségével felszólítjuk az internet-szolgáltatókat, hogy védjék meg előfizetőiket ezen támadásoktól, és akadályozzák a zombi PC-k tevékenységét" - jelentette ki Lydia Parnes, az FTC fogyasztóvédelmi csoportjának igazgatója.

A kezdeményezés rövid idő alatt számos országban kedvező fogadtatásra talált - a tagok között albán, angol, argentin, ausztrál, belga, bolgár, ciprusi, dán, görög, holland, ír, japán, koreai, kanadai, kolumbiai, német, lengyel, litván, maláj, norvég, panamai, perui, spanyol, svájci és tajvani szervezetek találhatók - magyar részről eddig nem érkezett pozitív válasz. A projekt részletes ismertetője, valamint a levél szövege itt található.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások