Részletek az AMD virtualizációs technológiájáról

Részletek az AMD virtualizációs technológiájáról

2005. május 25. 14:13, Szerda
Az AMD közleményben számolt be a Pacifica kódnéven jelzett virtualizációs technológia részleteiről, amely szerverekben, munkaállomásokban, asztali számítógépekben és mobil megoldásokban egyaránt elérhető lesz.

A vállalat nyilvánosságra hozta a technológia teljes specifikációját, és megerősítette, hogy a Pacifica a következő év első felében jelenik meg. Az AMD azt reméli, hogy a technológia révén javul a 64 bites kliensek és kiszolgálók közötti együttműködés, és a platform a jelenleginél rugalmasabbá, kezelhetőbbé és egyben biztonságosabbá válik majd.

"A virtualizáció potenciális előnyei a kis- és nagyvállalatok, valamint az otthoni felhasználók esetében egyaránt jól kirajzolódnak. A vásárlókkal, a gyártókkal, valamint a szoftvercégekkel folytatott együttműködésnek köszönhetően az AMD vezető szerepet tölt be az új technológia kifejlesztésében, és úgy véljük, hogy jelenleg az AMD64 a lehető legrugalmasabb platform az egész ágazatban. A Pacifica technológia révén, amely rugalmasabb és biztonságosabb működést biztosít, illetve csökkenti az erre fordított kiadásokat, még tovább növelhetjük ezt az előnyt" - jelentette ki a közleményben Marty Seyer, az AMD Microprocessor Solutions Sector alelnöke.

A Pacifica technológia szoftveres és hardveres újításokat egyaránt magában foglal, és többek között a memóriavezérlő átdolgozását eredményezi majd. Tekintettel arra, hogy a 64 bites AMD chipek esetében a memóriavezérlő a processzoron belül található, az átalakítás elsősorban magát a processzort érinti. A technológia célja, hogy lehetővé váljék több különböző operációs rendszer egyidejű futtatása, és - felváltva a jelenleg használt szoftveres megoldásokat - mindez hardver által támogatva, kielégítő sebességen valósuljon meg.

Természetesen nem az AMD az egyetlen, amely dolgozik a technológia kifejlesztésén: a processzorgyártó legnagyobb riválisa, az Intel is jó ideje fejleszti már saját megoldását, amely "Vanderpool" néven még idén elérhető lesz az újabb Itanium chipeken. Nem véletlen tehát, hogy az AMD meglehetős sietséggel hozta nyilvánosságra a technológia leírását - a vállalat nyilván szeretné bebiztosítani előnyét, és megtartani az 64 bites processzorok terén játszott úttörő szerepét. A Pacifica leírása, illetve a szoftverfejlesztőknek szánt dokumentáció a vállalat weboldalán található.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások