Négy grafikus kártyát kezel a Gigabyte új SLI alaplapja

Négy grafikus kártyát kezel a Gigabyte új SLI alaplapja

2005. május 28. 19:29, Szombat
A Gigabyte olyan új alaplapon dolgozik, amely az Intel és AMD platform alá szánt SLI chipkészletek kombinációján alapul, és négy PCI Express csatolója révén akár négy grafikus kártyát is befogad.

A Tom's Hardware Guide értesülései szerint az alaplapgyártó GA-8N-SLI Quad néven dobná piacra új termékét, amely egyelőre a tesztelési fázisnál tart. Mivel a vállalat nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, a GA-8N-SLI Quad létezését mindössze egyetlen kép bizonyítja. E kép alapján annyit tudunk az alaplapról, hogy a Socket 775 foglalatba illeszkedő Intel processzorokat támogatja, és négy PCI Express x16, négy DDR2, négy SATA II, valamint három IEE1394a, azaz FireWire csatlakozót foglal magában. Az oldal információi szerint az alaplap legfeljebb 10 USB 2.0 egységet, és maximum 4 GB memóriát kezel.

A "GA-8N-SLI Quad" igazi érdekessége, hogy a négy grafikus kártya egyidejű kezelése érdekében a Gigabyte mérnökei kombinálták az Intel és AMD platform alá szánt SLI chipkészleteket, és míg az északi híd szerepében inteles verzió, déli hídként már az AMD-hez szánt chip munkálkodik.


A négy grafikus kártya - pontosabban processzor - egyidejű használatát két eltérő módon valósíthatjuk meg: vagy négy különálló hagyományos PCI Express kártyát vásárolunk, vagy beszerzünk két Gigabyte 3D1 dual-GPU kártyát, amelyek mindegyikén két grafikus mag végzi munkáját. A vállalat ugyanis már jó ideje dolgozik a két GeForce 6600 GT jelzésű processzort kombináló dual grafikus kártyákon, és nagy valószínűséggel ezeket a kártyákat az új alaplapon is használhatjuk majd. Ezt a gyártóhoz közel álló források is megerősítették, akik szerint négy grafikus kártya alkalmazása esetén PCI Express x8 üzemmód érvényes, míg két dual kártyával már a teljes sávszélességet kihasználhatjuk.

Sajnos ennél több nem derült ki az új alaplapról, így sem várható árát, sem a megjelenés valószínű időpontját nem tudtuk meg. Az mindenesetre biztos, hogy a négy grafikus kártya egyidejű alkalmazásával új rekordokat állíthatunk majd fel a tesztelő programokban, de ehhez nagy valószínűséggel új tápegységre is szükségünk lesz, míg az igazi ár a villanyszámlán mutatkozik meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások