Megjelent a Nokia 770

Megjelent a Nokia 770

2005. május 31. 22:00, Kedd
A készülék ugyan méreteit tekintve inkább a kéziszámítógép kategóriában indulhatna, mégis egy teljes értékű tábla PC.

A Nokia újonnan bemutatott üdvöskéje a 770-es teljesen elüt a vállalat eddigi termékeitől, és sok elemző szerint teljesen új irányt mutat a cégnek. A Nokia 770 mindössze 141x79x19 mm-es, mégis a számítógép minden előnyét ötvözi a kis mérettel. A gép a finn társaság új termékcsaládjának az Internet Tablet első képviselője. Elsősorban internetezésre szánták, de az alap szoftvercsomagban helyet kapott a böngésző, a levelező és a hírolvasó program mellett egy kifejezetten ígéretes médialejátszó is, ami akár filmek lejátszására is képessé teszi a gépet. Így az is előfordulhat, hogy a Nokia így egy kis kerülővel veti bele magát a hordozható zenelejátszók versenyébe.


A hardver tekintetében jól látható, hogy a cél elsősorban a hálózati használat és az internetelérés volt, hiszen helyet kapott a ma már kötelező Bluetoothon kívül egy Wifi-csatoló is, ami nagy sebességű letöltéseket is lehetővé tesz. A szerkezet azonban önmagában nem rendelkezik modemmel, legalább egy mobiltelefonra szükség van a használatához. A gép médialejátszó oldalát a 800x480-as szélesvásznú kijelző és a jó minőségű fülhallgatókimenet erősíti. Tárterület szempontjából a gép ugyan messze elmarad egy igazi számítógéptől, de nincs oka panaszra, hiszen a 128 MB-os beépített Flash memóriát lehetőségünk van RS-MMC kártyával kiegészíteni, sőt minden készülékhez mellékelnek egy 64 MB-os modult is.

A készülék esetében azonban mégsem a hardver a fontos, hiszen a gép egy teljes értékű Linux alatt fog futni, aminek a részleteit alig néhány napja tette közzé a Nokia. A cég egyedülálló módon kiemelten támogatja a programok fejlesztését és átírását a készülék alá, ami a mobil eszközök esetében viszonylag szokatlannak számít. A fejlesztéseket a maemo fejlesztői platform teszi lehetővé, amelyben bárki készíthet alkalmazásokat a készülékre és lehetővé válik már létező alkalmazások egyszerű átültetése is. Így valószínű, hogy mire megjelenik, már elérhető lesz hozzá sok más összetett program is. A készülék 2.6-os kernel alatt fut és az új fejlesztésű Hildon grafikus felület felel majd a felhasználóval való kommunikációért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagoybb változathoz

A 230 grammos készülék 1500 mAh-s akkumulátora gyári adat szerint 7 nap készenlétet és 3 óra böngészést biztosít. A gép 2005 harmadik negyedévében kerül majd a piacra, ára egyelőre ismeretlen. Az operációs rendszer magyar nyelven sajnos nem lesz elérhető. Érdekesség, hogy a Nokia már most bejelentette, hogy a készülékhez tartozó operációs rendszer első frissítése 2006 elejére várható, ugyanis ekkorra fogják összeállítani az Internet Tablet 2006 nevű rendszert, amelyben a megfelelő felhasználói igények szerinti csomagok mellett VoIP- és azonnali üzenetküldő szolgáltatások is lesznek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások