Kínai cég gyártja tovább a Transmeta Crusoe-t

Kínai cég gyártja tovább a Transmeta Crusoe-t

2005. június 1. 15:17, Szerda
A Transmeta eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak. A hongkongi cég a Transmetától megszerzett tudás birtokában a kínai piacra szánt olcsó lapkákat állít majd elő.

A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak. A Transmeta emellett Efficeon chipjének technológiáját is licenceli a Culture.com részére, amely az ismeretek birtokában a kínai piacra szánt Crusoe és Efficeon lapkákat tervez gyártani. A Culture.com a továbbiakban jogdíjat fizet a Transmetának minden egyese Crusoe és Efficeon processzor értékesítése után.

A Transmeta öt éve, 2000. január 20-án lebbentette fel a fátylat Crusoe chipjéről, amely akkoriban rendkívül alacsony fogyasztásával és igen innovatív felépítésével az egész ipar érdeklődését felkeltette. A Crusoe - és a máig megjelent összes Transmeta chip - egy rendkívül egyszerű VLIW processzormagot tartalmaz, amelynek x86-kompatibilitását egy beépített, valós időben futó fordítóprogram biztosítja. A Crusoe-t gyártó TSMC azonban komoly műszaki problémákba ütközött és a Transmeta nem tudott elegendő mennyiségű chipet szállítani a partnereinek. Az elvégzett tesztekből eközben kiderült, hogy hiába a Crusoe alacsony fogyasztása, a számítási teljesítménye komoly kívánnivalót hagy maga után.

A gyártási gondok miatt a legtöbb gyártó elfordult a Transmeta termékétől, főleg akkor, amikor kiderült, hogy az Intel is egy kfejezetten alacsony fogyasztású, noteszgépekbe szánt processzort tervez. A világ legnagyobb chipgyártója ezzel pillanatok alatt a perifériára szorította a Transmetát, amelynek sosem sikerült a visszatérés: legújabb processzora, a 2003 őszén bemutatkozott Efficeon eleve vert helyzetből indult a Pentium M ellen és soha nem is ért el jelentős sikereket.

A Transmeta idén március végén határozott arról, hogy a fennmaradás érdekében termékek helyett szellemi tulajdonával próbál szerencsét a piacon. A beszüntette Crusoe és 130 nanométeres csíkszélességű Efficeon chipjeinek gyártását, jelenleg már csak 90 nanométeres Efficeonok érhetők el a Transmeta kínálatában, azonban a korábbinál magasabb áron. A vállalat megvált közel 70 alkalmazottjától is, így már csak alig 200-an maradtak a cégnél.

A vállalat története során soha sem tudott nyereséget felmutatni. A Transmeta 1998 óta összesen 127,8 millió dollár bevételt ért el és 614 millió dollárnál is több veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az alacsony fogyasztású mobil processzorok mellett a Transmeta az évek során még azért kerülhetett a figyelem középpontjába, mert 1997-től a vállalat alkalmazottja volt Linus Torvalds, a Linux operációs rendszer "atyja". A finn programozó és a vállalat útjai 2003-ban váltak el.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások