Bezárt a Weblisten.com spanyol zeneletöltési oldal

Bezárt a Weblisten.com spanyol zeneletöltési oldal

2005. június 1. 23:25, Szerda
A Weblisten.com nevű zeneletöltési oldal már régóta szálka volt a zeneipar szemében. A több esztendőn át elhúzódó jogi hercehurcába a spanyol portál üzemeltetői belefáradtak és úgy döntöttek, inkább bezárják a sokat támadott oldalt.

A portál jogi viták miatt volt kénytelen beszüntetni a működését. A Weblisten.com-ot 1997-ben alapították és a kínálatában mindig az éppen aktuális slágerek mp3 és wma formátumú másolatai voltak megtalálhatóak. A zenéket a felhasználók csak akkor tudták letölteni, ha megvásárolták a havi bérletet. Az internetes portálnak megállapodása volt többek között a Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) zenei szerzői és kiadói jogvédő szervezettel, az Artistas Intérpretes o Ejecutantes (AIE) nevű, a művészek érdekeit védő egyesülettel, valamint az Association de Geston de Derechos Intelectuales (AGEDI) nevű, a spanyol zenei kiadók érdekeit védő szervezettel.

A Weblisten.com úgy gondolta, hogy ezek az együttműködési megállapodások biztosítják a szükséges jogi védelmet az online eladásra kínált zeneszámok és zenei albumok kapcsán. Sajnos azonban sokan, köztük egy, a weboldal ellen indított perben ítélkező madridi bíróság sem osztotta a cég álláspontját. A zenei ipar szerint ugyanis hiába kötött ilyen megállapodásokat az online zeneletöltési portál, ez alapján még a tevékenysége például Németországban illegálisnak minősül.

Így ért véget az oldal működése hét és fél év után. Habár a zenei portált képviselő Villar Arregui ügyvédi iroda szóvivőjének tájékoztatása szerint az ítélet nem jogerős, az üzemeltetők nem fellebbeznek, mert egyszerűen belefáradtak a jogi csatározásokba. A spanyol zeneletöltési oldalnak - amely digitális másolásvédelem nélkül, csak egy digitális vízjeggyel ellátva árulta az mp3 és a wma formátumú zeneszámokat és zenei albumokat - az lett a veszte, hogy a Nemzetközi Zeneipari Szövetség sem Európában, sem pedig világviszonylatban nem fogadta el érvényesnek a spanyol szervezetekkel kötött licencmegállapodásokat.

Ezen a területen egyébként nem ez az első ilyen eset, korábban az orosz AllofMP3 került hasonló helyzetbe. Mivel minden hasonló ügy végkimenetele kérdéses, ezért az EU-szakemberek szerint a megoldás az lehetne, ha a nemzeti jogvédő szervezeteknek legalább az egész Európára kiterjedő licencmegállapodás-kötési jogosítványuk lenne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások