A Siemens a BenQ-nak adta el mobilrészlegét

A Siemens a BenQ-nak adta el mobilrészlegét

2005. június 7. 12:26, Kedd
A Siemens megválik veszteséges mobiltelefon-gyártó részlegétől, azt a tajvani BenQ konszernnek adja át - jelentette be a német társaság.

Klaus Kleinfeld, a Siemens vezetője ezzel egyben cáfolta a korábbi találgatásokat, miszerint a cég közös vállalatot hozna létre a tajvani gyártóval. A mobilgyártó részleg leválasztása a Siemensnek 350 millió euró többletterhet jelent, a német vállalat nem jut pénzhez a kiválás révén. A 2005-ös üzleti év negyedik negyedében bonyolítják le az üzletet, amelynek eladási árát nem közölték.

A német konszern a tranzakció során 2,5 százalékos részesedést szerez a BenQ-ban, állításuk szerint a cég ezzel fejezi ki a bizalmát a tajvani vállalat iránt. A két vállalat a jövőben szoros üzleti kapcsolatokat épít ki, a BenQ a német cég előnyt élvező beszállítója lesz a mobilkommunikációs eszközökben. Az üzlethez a kartellhatóságoknak és a BenQ közgyűlésének is hozzá kell még járulnia. A BenQ öt éven át használhatja a Siemens megfelelő piaci és márkajeleit.


Klaus Kleinfeld

A Kamp-Lintfortban lévő gyártótelepet fenntartják - ehhez ragaszkodott a német vállalat -, ám ezzel még nem oldódott meg a munkahelyek kérdése. Tavaly az itt dolgozókkal megállapodást kötöttek a változatlan bérek melletti többletmunkaidőről, amiért cserébe a Siemens két évre, 2006 nyaráig garanciát adott a munkahelyek megőrzésére. A sajtó spekulációi szerint ezen határidőn túl a BenQ semmilyen garanciát nem ad a Németországban meglévő 3000 munkahelyre. A kamp-lintforti bázison túl az üzlet mintegy 2000 munkahellyel Münchent is érintheti.

A Siemens már korábban külön részlegként kezelte a mobilgyártó üzletág mellett a vonalnélküli telefonrészlegét is. Amennyiben mindkét részlegtől megváltak volna, az 10 ezer állást tett volna kérdésessé. A nyereséges bocholti vezeték lnélküli telefonrészleget nem érinti a mostani átalakítás. A német társaság az utóbbi időben tetemes veszteségeket szenvedett el a nemzetközi mobiltelefon üzletágban: a részleg napi veszteségét 1,5 millió euróra becsülik. A cég részesedése a globális mobilkészülék piacon drámai mértékben, 5,5 százalékra esett.

A BenQ - amely más név alatt 1984-ben jött létre - az Acer számítógépgyártó leányvállalata. A tajvani vállalat mobiltelefonokon kívül lapos képernyőket, laptopokat is gyárt és főképp más vállalatok beszállítója. A BenQ a Siemens márka révén kíván betörni az európai és a dél-amerikai piacra, építeni akar a német társaság szakembergárdájára, kiépült értékesítési hálózatára és vevői körére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások