Egyre jobban terjed és egyre olcsóbb a VoIP

Egyre jobban terjed és egyre olcsóbb a VoIP

2005. június 8. 15:02, Szerda
Az előrejelzések szerint három év múlva a világ céges telefonrendszereinek 44 százaléka internet-alapú (IP-VoIP) lesz, mondta Tóth Ottó, a NextiraOne Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Ottó az International Nortel Networks Users Association, illetve a Juniper Research kutatásait ismertetve elmondta, hogy a VoIP részesedése 2009-re 12 százalékot is elérhet a világ teljes telefonpiacából. A vezető véleménye szerint ezzel együtt 2008-ig jelentősen csökken az egy egységre jutó üzembehelyezési költség is, a jelenlegi 375-1000 dolláros árról 75-600 dollárra. Az ügyvezető közlése szerint az IP-telefónia is ugyanolyan biztonságossá tehető, mint hagyományos.

Tóth kiemelte, hogy a cégek egyre nagyobb számban térnek át az új megoldásra, s különösen azoknak érdemes ezt megtenniük, amelyek felújítják a rendszerüket. A gyártók ugyanis akár 60 százalékos árengedményt is adnak, ha egy vállalat áttér az új technológiára. Elmondása szerint a NextiraOne is részt vesz egy olyan magyarországi akcióban, amelynek keretében egy IP-alapú melléket a céges hálózaton kívüli telefonköltséget leszámítva összesen havi nettó 3000 forintért használhat a megrendelő.

Az ügyvezető a magyar piacról elmondta, hogy itt lassabb az áttérés az IP-telefóniára, mint Európában. A folyamatot azonban meggyorsíthatja, hogy a várakozások szerint az év végére jelentősen csökkentik az árakat a gyártók. Az IP-alapú technológia elterjedését segíti az is, hogy hosszú távon egyszerűen nem lesz más technológiai lehetőség, mivel a hagyományos rendszerek szép lassan kihalnak.

Tóth Ottó úgy vélte, ennek következtében jövőre a magyar piacon is bekövetkezik az áttörés. Napjainkban az eladott rendszereknek mintegy 10 százaléka IP-alapú, ám ez az arány az előrejelzések szerint 2008-ra eléri az 50 százalékot. Az ügyvezető kérdésekre válaszolva közölte, hogy ma még inkább a nemzetközi cégek, illetve a nagyvállalatok vásárolnak IP-alapú rendszereket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások