Kényszerből váltott az Apple?

Kényszerből váltott az Apple?

2005. június 10. 18:08, Péntek
Egyes források szerint az Apple nem saját elhatározása folytán, hanem az IBM megváltozott szerepköre miatt váltott Intel chipekre, mivel a Nagy Kék a személyi számítógépek piaca helyett egyéb területek felé fordítja figyelmét.

Erre utal Borisz Petrov, a Petrov Group elemzői csoport vezetőjének nyilatkozata, aki az X-bit Labsnek elmondta, hogy az Apple váltását előre meg kellett volna jósolniuk. "Véleményünk szerint a bejelentésnek nem kellett volna nagy meglepetésként robbannia, hiszen az IBM már jóval korábban fokozatosan feladta érdekeltségeit a személyi számítógépek piacán, és emiatt azt sem lehet igazán tudni, hogy melyikük hagyta cserben a másikat" - jelentette ki Petrov.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a Nagy Kék már évekkel ezelőtt megkezdte az átállást, és szép fokozatosan felhagyott a "szabányos" termékek gyártásával. Az Apple számára szállított processzorok eddig kivételnek számítottak, de most teljes mértékben befejeződött az átállás, és vállalat várhatóan teljes erőbedobással a konzolok, a szórakoztató elektronikai termékek, illetve a speciális, nagy teljesítményű rendszerek piacára koncentrál majd.


Steve Jobs a váltás bejelentésekor - nem a teljesítmény volt a döntő?

Ez az átállás azonban nem jelenti azt, hogy a Nagy Kék felhagyna a processzorok fejlesztésével, vagy a nyílt forráskódú kezdeményezések támogatásával. Éppen ellenkezőleg: a Petrov Group számításai szerint a PowerPC és a Linux platform révén befolyó bevételek tíz év alatt 100-ról 200 millióra dollárra növekednek, és az IBM továbbra is fontos szerepet tölt majd be mindkét területen. A vállalat éppen szerdán jelentette be, hogy a PowerPC platform népszerűsítése érdekében létrejött Power.org kezdeményezés 11 új taggal bővült, többek között az egészségügyben és a hadiiparban érdekelt vállalatokkal, amelyek ezzel mintegy elismerték a platform nyújtotta előnyöket.

Az IBM tehát személyi számítógép részlege Lenovónak történt eladása ellenére korántsem hagy fel a fejlesztéssel, de figyelme - ahogy az egyébként évtizedek óta megfigyelhető - a hagyományos PC-k (és Macintoshok) felől még inkább a nagyobb nyereséghányaddal kecsegtető, a nagy teljesítményű, speciális igényeket kielégítő rendszerek felé fordul.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások