Az Infineon leszállította az első DDR3-memóriát

Az Infineon leszállította az első DDR3-memóriát

2005. június 14. 19:52, Kedd
A német gyártó bejelentette, hogy leszállították az első DDR3-modulokat, amelyek azonban legkorábban csak a következő év második felében kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A közlemény szerint a lépés a következő generációs memóriák kifejlesztéséért folytatott verseny élére helyezi az Infineont, igaz, ezek a modulok - amelyek a vállalat állítása szerint kétszer olyan gyorsak lesznek, mint a jelenleg kapható csúcskategóriás termékek - csak 2006 vége felé kerülnek kereskedelmi forgalomba.

"A DDR3-technológia egyaránt kielégítheti a digitális háztartással és a mobilitással kapcsolatos, illetve a a szórakoztatóelektronikai igényeket. Az a tény, hogy elsőként szállítottuk le a gyártóknak a DDR3-prototípusokat, megerősíti vállalatunk fejlesztések terén elfoglalt előnyös helyzetét" - adott hangot elégedettségének Michael Buckermann, Az Infineon Computing Business Unit igazgatója.

A közleményből kiderül, hogy a szóban forgó prototípusok 800, illetve 1066 MHz-es sebességen futnak, de ez csak a kezdeti állapot, mivel a vállalat egészen 1600 MHz-ig fel szeretné futtatni a technológiát, amely kétszeres sebességet jelent a jelenlegi csúcskategóriás DDR2-modulokhoz képest. A feszültséget illetően már némileg árnyaltabban fogalmaznak: úgy tűnik, hogy az első példányok a DDR2 memóriákhoz hasonlóan 1,8 volton működnek, ami csak később, a fejlesztés előrehaladtával csökken 1,5 voltra. Ily módon megnő a mobil számítógépek akkumulátorának működési ideje, és tovább csökkenhető a hőtermelés, ami szintén pozitívum.

Szükség is lesz erre, ha a német vállalat versenyben kíván maradni, hiszen a világ legnagyobb memóriagyártójaként ismert Samsung már februárban elkészült saját megoldásával, amely ugyan szintén 1066 MHz-en futott, de már 1,5 volton, ami azt jelzi, hogy a távol-keleti gyártó némileg előrébb tart a fejlesztésben. A Samsung ugyanakkor nem szállított le működőképes példányokat a PC-gyártóknak, így az Infineon ezen a téren elvitte a pálmát. Abban viszont mindkét gyártó egyetért, hogy a DDR3 elterjedésére még jó ideig várnunk kell: korábban beszámoltunk arról, hogy a Samsung 2007 elején, míg az Infineon 2006 végén szeretné megkezdeni a sorozatgyártást, így kijelenthetjük, hogy 2005, de még 2006 sem lesz az új technológia éve.

Ezzel egybecseng az Infineon közleményében található utalás is, miszerint az iSuppli 2008-ra valószínűsíti a DDR3 térhódítását, amikor az új modulok példányszámukat tekintve túlszárnyalhatják a DDR2 RAM-okat. Ez az időpont még távolinak tűnhet, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még a DDR2 sem terjedt el, sőt, még a szinte őskövületnek tekintett SD RAM-mok is megtalálhatók a piacon. A fejlesztés tehát nagy lépésekkel halad előre, már csak az a kérdés, hogy valóban fejlődésről van-e szó, és az új szabvány valóban előrelépést jelent elődeihez képest.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások