Újabb DVD utódformátum-egyesítési tárgyalások kezdődhetnek

Újabb DVD utódformátum-egyesítési tárgyalások kezdődhetnek

2005. június 21. 00:36, Kedd
Könnyen elképzelhető, hogy mégis van esély a Blu-ray és a HD DVD egyesítésére, mivel nemsokára mind az előbbit kifejlesztő Sonynál, mind az utóbbi felett bábáskodó Toshibánál vezetőváltások lesznek.

Mint ismeretes, a HD-DVD és a Blu-ray szabványok közötti harc immár évekre nyúlik vissza. Mind a HD-DVD Forum konzorcium, mind pedig a Blu-ray Szövetség évek óta azért küzd, hogy újabb és újabb számítástechnikai, multimédiás és szórakoztató-elektronikai cégeket állítson maga mögé. Először akkor történt fordulat az ügyben, amikor az év elején kiszivárgott a hír, miszerint könnyen előfordulhat, hogy a két szervezetnek sikerül megállapodnia egy egységes DVD utódformátum elkészítéséről.

A felhasználóknak kétségkívül ez lenne a legelőnyösebb a megoldás, azonban néhány héttel ezelőtt a biztatóan alakuló tárgyalások megrekedtek, majd megszakadtak, így úgy tűnt minden marad az eredeti tervek szerint. A tárgyalások idén május közepén azért szakadtak meg, mert a két formátum mögött álló cégek nem tudtak megállapodni abban a kérdésben, hogy vajon a HD-DVD vagy a Blu-ray a technikailag fejlettebb.


A Nihon Keizai Shimbun nevű neves japán gazdasági folyóirat azonban most arról számolt be, hogy lehet elhamarkodottan temette mindenki a DVD utódformátumáról szoló tárgyalásokat és mégis egyesíteni lehet a HD-DVD és a Blu-ray szabványok előnyeit egyetlen adattárolóban. Június végén három óriáscég részvényesei is közgyűlést tartanak: először június 22-én a Sony, majd június 24-én a Toshiba, végül június 29-én a Matsushita/Panasonic. A közgyűléseken többek között sor kerül komoly vezetőváltásokra is, így a Sonynál Nobuyuki Idei elnök-vezérigazgató leköszön a posztjáról, és helyét a vezérigazgatói székben Sir Howard Stringer fogja átvenni, míg a Sony új elnöke Ryoji Chubachi lesz. A Toshibánál Tadashi Okamura jelenlegi elnök utóda Atsutoshi Nishida jelenlegi vezérigazgató lesz.

A három cég mindegyike abban reménykedik, hogy a vezetőváltások után már semmi sem fog a DVD utódformátum-egyesítési megállapodás útjában állni. Amennyiben pedig újra megkezdődnek a tárgyalások, akkor sor kerülhet a technikai különbségek tisztázására is. Mindenesetre túl sok idő már nincs, hiszen mind a Blu-ray fölött bábáskodó Sony, mind pedig a HD-DVD útját egyengető Toshiba már az év végén piacra akarja dobni az első készülékeket. Ugyanakkor a felhasználóknak jó lenne, ha ismét történne egy, ezúttal pozitív fordulat az ügyben és létrejönne a megállapodás.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások