B13, a bűnös negyed - Besson újabb látványfilmje

B13, a bűnös negyed - Besson újabb látványfilmje

2005. június 24. 10:02, Péntek
A sok hollywoodi tucatakció között fényként tűnik fel az éjszakában a Luc Besson nevével fémjelzett francia látványlöket.

A távolba vesző múltban még rendezéseiről ismert direktor, Luc Besson mostanában (vagyis 6 éve) producerkedéssel keresi a kenyerét, vagyis filmeknek ad pénzt, hogy azok még többet hozzanak vissza a zsebébe. Olykor ezeket a hol jól (Taxi trilógia, Ong-bak), hol kevésbé jól (Michell Vaillant) teszi. Ezért szerencsére/sajnos (a megfelelő rész aláhúzandó - monitorra vigyázni!) olykor egy kis mellékesért még forgatókönyvet is ír az öreg, abból a tízoldalas, gyorsan feledhető fajtából. A B13 - Bűnös negyed szkriptje is ilyen. Gyorsan feledhető egysoros történet, mely a Menekülés New York-ból-t és a Yamakasit mixeli össze.

És mégis - a film jó, az alkotás működik. Persze azoknak akik semmi másra nem éheznek, mint látványos repkedésekre, folyamatos tűzpárbajokra és kőkemény, akrobatikus verekedésekre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A film érdekes szerkezetű. Besson tolla ezúttal hamarabb kifogyott a kelleténél, ezért a fősztori csak 40 perc hosszúra sikeredett, ezért a film elején, mintegy felvezetésként 2x15 percben bemutatkozik a film két főhőse, és ezzel már meg is van az a 75 perc (IGEN. Egy 75 perces film a mozikban), ami elegendő volt a nagyvászonra kerüléshez. Cserébe viszont valóban non-stop akciót kapunk, leszámítva a film közepén egy 5 perces dialógust, valamint a vége felé egy rossz szájízt keltő moralizálást. Ja, a történet. Adott egy bomba, ami 24 órán belül robban, és adott két ember (a zsaru és a sittes), akiknek le kell állítaniuk. Ennyi. Idő: 2013. Helyszín: Párizs és annak falakkal leválasztott 13. kerülete, vagyis a sötét gettó.

A film alapját az itthon leginkább szabadfutásnak vagy utcai futásnak emlegetett akrobatikus elemekkel spékelt 'parkour' adja, amit a 90-es évek elején David Belle fejlesztett ki egyik haverjával, Sébastien Foucannal. A lényege Belle megfogalmazása szerint: "az ember útjába kerülő akadályokat felhasználva ugrásokat és akrobatikus mozdulatokat bemutatni. Mindenben ott kell lennie a sebességnek, a gördülékenységnek, a szépérzéknek és az eredetiségnek". A parkour elsődleges célja, hogy a sportoló olyan 'futást' vigyen véghez, melynek során az akadályok sorozatát kreatív, akrobatikus és gördülékeny módon küzdi le. Az ilyen futások általában ugrásokból, szaltókból és falfutásokból állnak, de az egyetlen igazi határt csak a szabadfutó kreativitása jelenti. Rajongók már itthon is találhatnak hasonló ízlésű embereket, hisz ez a sport egyre jobban kezd elterjedni Magyarországon is. (Forrás: Xsport.hu)
Aki emlékszik a Yamakasira, az szorozza be 2,76-dal az ottani látványt és kábé akkor kapja meg a B13 képi világát. Ezúttal a készítők még a színészekkel se nagyon bajlódtak, hanem egyszerűen szerváltak egy kaszkadőr/harcművész/koreográfust Besson régebbi munkáiból. Az egyik a francia Vin Diesel-light, név szerint Cyril Raffaelli (Taxi 2, Jeanne d'Arc, Szállító), aki elég hamar kijárta a bessoni színész-gyorstalpalót, és mellé vették a parkour nevezetű sport egyik kitalálóját, David Belle-t és hadd szóljon, ami nem is volt bonyolult, lévén beszélniük nem kell sokat a főszereplőknek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Vissza a filmre. Látvány mindenek felett - ez a mottó. A B13 tényleg az a film, ahol nem kell kételkedni és felszisszenni film közben, hogy "Na, persze!", vagy hogy "Látszik a drót!" - itt kivételesen a főszereplők azt csinálják, amihez értenek, ami a foglalkozásuk, ráadásul a drótokhoz, huzalokhoz hasonló felesleges tartozékokkal sem fárasztják magukat. Mint volt róla szó, a forgatókönyvet érdemes mihamarabb elfelejteni, mint ahogy az elsőfilmes Pierre Morel munkáján is látszik, hogy eddig Besson egyik operatőre volt. A filmet egyedül a jó fajta francia rap és elektronikus zene, valamint a két főszereplő szenzációs mutatványai viszi el a hátán, és biztosít egy valóban unalommentes szűk másfél órát. Negatívumként talán a befejezés előtti nyálas moralizálást lehet említeni, amire ki tudja, miért volt szükség.

Aki lefáradt a hollywoodi akciómocsoktól (xXx2) és még beleesik mondjuk a 8-28 éves korosztályba, az nyugodtan adjon egy esélyt a B13 - Bűnös negyednek. Nem kell gondolkodni közben, csak beszállni egy össznépi szájtátásba. A statisztériát alkotó autentikus francia gettóarcok pedig a film nélkül is megérnek egy külön misét.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 3 MB, formátuma .wmv)
David Belle ugrálásait bemutató klip (Mérete 8 MB, formátuma .mov)


Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Banlieue 13 - A bűnös negyed (Banlieu 13)
francia akciófilm, 85 perc, 2004

Rendező: Pierre Morel
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Bibi Naceri
Operatőr: Manuel Teran
Zene: Da Octopuss
Producer: Luc Besson
Vágó: Stéphanie Gaurier, Frédéric Thoraval

Szereplők:
Cyril Raffaelli (Damien)
David Belle (Leito)
Tony D'Amario (K2)
Bibi Naceri (Taha)
Dany Verissimo (Lola)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások