IHM - eMagyarország @ Internet Tábor 2005

IHM - eMagyarország @ Internet Tábor 2005

2005. július 15. 10:24, Péntek
Akárhogy nézzük beköszöntött a nyár, itt az ideje áramtalanítani a számítógépeinket otthon, kimozdulni, nyaralni, pihenni. A felnőtteknek ugyan dolgozni kell ilyenkor is, de a fiatalok, gyerekek jól megérdemelt szünidejüket töltik. Nagyon sokan fesztiválokon húzzák ki a nyarat, de nem érdemes megfeledkezni a hazánkban nagy múlttal rendelkező nyári táborokról sem. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium eMagyarország programján belül szervezett egy hetes nyári táborban pedig azok is megtalálják a számításaikat, akik nem tudják elképzelni egy napjukat sem monitorfény nélkül.

Az első eMagyarország nyári tábor 2003 nyarán került megrendezésre és a nagy érdeklődés miatt ebben az évben már két helyszín közül is választhatnak a fiatalok. A jelentkezés feltétele, hogy valamely középiskola diákja legyél, vagy éppen most érettségizz. A tábor céljai közül a leghangsúlyosabbak az informatikai felzárkóztatás, oktatás mellett a korosztályt, illetve az egész társadalmat érintő aktuális kérdések közös megvitatása. A tábor szervezői nem elsődleges célja tanítani, oktatni, nevelni, hanem azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok közösen dolgozzanak fel különböző témákat, kifejtsék egyéni álláspontjukat, eltérő vélemények esetén pedig vitát kezdeményezzenek. A munkájukhoz minden informatikai eszköz segítségét igénybe vehetik, sőt igénybe is kell venniük, hiszen a kisebb csoportok Power Point prezentáció segítségével kell, hogy illusztrálják mondanivalójukat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!


A vándortábor idei két helyszíne Sátoraljaújhely és Velence. A hivatalos megnyitó Velencén zajlott, ahol Kovács Kálmán miniszter köszöntötte elsőként a megjelenteket. A tábor alapja az IHM által kezdeményezett kiemelten támogatott projekt, az eMagyarország Ifjúsági Program. A megvalósítást a Puskás Tivadar közalapítvány végzi, amit az érintett minisztérium alapított kifejezetten programok lebonyolítására. A táborok költségvetése Varga Zsigmond táborvezető elmondása alapján körülbelül 100 millió forintos nagyságrenddel terheli az államkasszát, illetve ehhez hozzáadódik a táborozónként 10 000 forintos részvételi díj.

A hét folyamán a szervezők három téma feldolgozásában segítik majd a gyerekeket. Az első az AIDS és a drogok, mely éppen az ő korosztályuk számára kiemelt téma, hiszen szinte mindannyian találkozni fognak közvetve vagy közvetlenül, és nem mindegy, hogy milyen módon állnak hozzá a témához. Az első hét tapasztalatai alapján Schmiedmeiszter Szilvia, a sátoraljaújhelyi tábor egyik szervezője (instruktor) elmondta, hogy a fiatalok pontos információkkal rendelkeznek , sokuknak a baráti társaságán keresztül rálátása is van a drogfogyasztásra, és néhány gyerek saját élményekkel is rendelkezik. Viszont a csoportok egybehangzóan károsnak tartják a tudatmódosító szereket, van aki radikálisabban a legális drogok, mint alkohol, cigaretta, kávé ellen is felszólaltak, voltak akik csupán a szintetikus anyagokat ítélték el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!


A második témájuk a Könnyűzene kultúraformáló hatásait vizsgálja, itt a kormány PANKKK programjának egy erősen sarkított átiratát vehetik a kezükbe egy törvénytervezet formájában. A harmadik téma pedig internetes táborhoz hűen egy netes téma, a "Letöltsem vagy megvegyem". Itt kissé elkeserítő képet láttunk az első héten, - mondta Bódi Hedvig instruktor - hiszen minden felhozott érv ellenére a gyerekek túlnyomó többsége akkor sem venné meg a programokat és zenéket, ha olcsóbbak lennének. Nem fizetnének szívesen azért, hogy legálisan töltsenek le fájlokat. Viszont az elől nem zárkóztak el, hogy ingyenes, freeware programokat töltsenek le és használjanak. Legtöbbször a letöltést a pénz hiánya miatt érzik kizárólagos lehetőségnek, de van aki lustaságból nem megy böngészni mondjuk a zenei CDk között, hanem inkább kijelöli egy fájlletöltő rendszerben.



Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások