Videóklipeket is árulnának az iTunes boltokban

Videóklipeket is árulnának az iTunes boltokban

2005. július 19. 19:24, Kedd
A világ egyre több országában elérhető iTunes internetes zenei bolt-hálózat kínálata egy új termékcsoporttal bővül nemsokára.

Az Apple valóságos forradalmat indított útjára az iTunes életre hívásával, amely hatással volt a digitális zenei piacra. A vállalatnál azonban nem elégednek meg az elmúlt időszakban elért eredményekkel - így például az 50 millió megvásárolt és letöltött zeneszámmal - hanem egy új terület meghódítására készülnek. Ez pedig nem más, mint a digitális zenei videók piaca, amelybe egyaránt beletartoznak a videoklipek és a koncertfelvételek.

A Wall Street Journal értesülései szerint a társaság az új szolgáltatást szeptembertől indítaná be. Az Apple az ügyben már meg is keresett négy nagy zenei kiadót, a Warner Music Groupot, az EMI-t, a Vivendi Universalt és a Sony BMG-t.

A felvételek egységesen 1,99 dollárba kerülnek. Az Apple így egy meglehetősen olcsó szolgáltatást fog kínálni, ráadásul egyúttal az iPod-őrületet is fenn tudja tartani. A megoldással jól járnának a videoklipeket készítő producerek is, akiknek az MTV zenetelevízió által fizetett szerzői díjak nem fedezik költségeiket.


Az Apple elnöke, Steve Jobs eddig nem kommentálta a híreket. Ugyanakkor a Heise hírportál tudni véli, hogy az Apple már tárgyalásokat folytat a háttérben tv-showműsorok és tv-sorozatok megvásárlásáról is, sőt, szóba került az iTunes Movie Store online filmbolt-hálózat megnyitása is. Az online filmpiac eddig kevés sikert könyvelt el és a legális internetes filmeltöltő szolgáltatások eddig ugyanolyan népszerűtlenek, mint a Creative, a Samsung és más cégek hordzható videólejátszói.

Az iTunes boltokban a felhasználóknak a zeneszámok mellett egyes esetekben már most is lehetőségük nyílik a klipek megvásárlására. A szakemberek szerint azonban ez még csak a kezdet, és az új szolgáltatás bevezetése után vagy azzal egy időben minden bizonnyal a vállalat piacra dob majd egy, kifejezetten videó lejátszására és tárolására képes új iPod modellt. Steve Jobs ugyan azt nyilatkozta, hogy a hordozható lejátszókra megjelenő filmeknek egyelőre még nincs piaca, ez még semmit sem jelent, hiszen korábban hasonló kijelentést tett az iPod Shuffle nevű flashmemóriás lejátszó piacra dobása előtt is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások