Összesített adatbázis az USA-ban a szexuális bűnözőkről

Összesített adatbázis az USA-ban a szexuális bűnözőkről

2005. július 22. 20:36, Péntek
Az amerikai igazságügyi minisztérium akciója keretében több mint félmillió, szexuális bűncselekmények miatt korábban elítélt ember személyes adatait hozták nyilvánosságra.

Az amerikai állampolgárok többek között ellenőrizhetik azt is, hogy az ő lakóhelyük közelében él-e ilyen bűncselekmény elkövetésével vádolt személy. Kérdéses ugyanakkor, hogy csak a jelenleg büntetésüket töltő, vagy akár a már szabadult, vagy még el nem ítélt szexuális bűnözők adatait is tartalmazza-e az új internetes adatbank. A módszer nem új, bár egyidejűleg ennyi bűnöző személyes adatát még soha nem tették fel az internetre. Ezzel egy időben azonban szinte mindennaposnak számít az Egyesült Államokban, hogy a lányokat futtatók fényképei és személyes adatai felkerülnek a világhálóra. Az összesített adatbázis elkészítését megkönnyítette, hogy egyes szövetségi államok, köztük például Maine is, már korábban nyilvánosságra hozta a helyi szexuális és egyéb bűnözők személyes adatait.

Az új internetes oldal a "Nemzeti Szexuális Bűncselekményeket Elkövetők Nyilvántartása" nevet kapta és bárki számára hozzáférhető. A portálon a bűnözők fotója, személyes adatai, így a nevük és a címük egyaránt megtalálható. Az adatbázisban szövetségi állam, település és pontos lakóhely szerint is lehet keresni.

Regina Schofield, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium szóvivője a Spiegel.de német internetes portálnak azzal indokolta a kétségtelenül szokatlan, a középkori megszégyenítésekre hasonlító lépést, hogy így akarják elejét venni a szexuális bűncselekmények számának további növekedésének. A szóvivő hozzátette: a nyilvános online szövetségi adatbázist rendszeresen frissíteni fogják és jelenleg 22 szövetségi állam szexuális bűnözőinek az adatait tartalmazza. Emlékeztetett arra, hogy Alberto Gonzales igazságügyi miniszter a nyilvános adatbázis felállítását még májusban elrendelte és csatlakozásra szólította fel az szövetségi államokat.

Most már csak az a kérdés, hogy a módszer valóban beválik-e és tényleg csökken majd a szexuális bűncselekmények száma az Egyesült Államokban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások