Izraelben építene új üzemet az Intel

Izraelben építene új üzemet az Intel

2005. július 25. 13:00, Hétfő
Az izraeli kormányzat szerint a processzorgyártó immár a második létesítményét kívánja létrehozni az országban, ám a vállalat még nem tud a projektről - vagy nem hajlandó nyilatkozni arról.

A jelentős befektetésről a Reuters jelentése szerint maga Ariel Sharon izraeli miniszterelnök számolt be a kabinet ülésén, aki állítólag vasárnap értesült a hírről. "Craig Barett-tel, az Intel vezetőjével beszéltem tegnap, aki elmondta, hogy a vállalat egy második izraeli létesítmény felépítése mellett döntött. Ez szintén a dél-izraeli Kiryat-Gat környékén épülne meg, egy közel négymilliárd dolláros beruházás eredményeként" - jelentette ki Sharon. Ezt bejelentést minden bizonnyal kissé elsiette, hiszen még ha igaz is a hír, a vállalat egyelőre nem kívánja megosztani azt a nagyvilággal. Az Intel szóvivője ugyanis nem volt hajlandó kommentálni a miniszterelenök kijelentését, így sejthető, egyelőre bizalmasan kezelnék az ügyet.



Mindenesetre az izraeli kormányzat nem tétlenkedett. A Reuters arról is beszámolt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a Kereskedelmi Minisztériummal, valamint a Pénzügyminisztériummal közösen máris kerettervet dolgozott ki, amely a beruházást hivatott megkönnyíteni. Nem kis tétről van szó, hiszen - amennyiben valóban itt épül fel a processzorgyártó új üzeme - kétezer új munkahely jöhet létre. Nem csoda, hogy számos ország vetélkedik ezért a beruházásért, és sokan szeretnék megkaparintani az új létesítményt.



Izrael kétségkívül némi előnnyel bír ezen a téren: az Intel 30 éve jelen van az országban, és több intézményt is üzemeltet, összesen hatezer embernek adva munkát. Kiryat-Gat ráadásul nemcsak a processzorüzemről, hanem látogatóközpontjáról is ismert, amely kifejezetten tanárok és diákok számára készült - a létesítményben minden hétköznap fogadnak csoportokat, akik betekintést nyerhetnek az üzem életébe.

Meglehetősen szoros együttműködésről van tehát szó, és egyelőre úgy néz ki, hogy valóban itt fekteti be pénzét az Intel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások