A Sony 10 éves életciklust vár a PlayStation 3-tól

A Sony 10 éves életciklust vár a PlayStation 3-tól

2005. július 27. 11:41, Szerda
A japán cég meglehetősen hosszú ideig a piacon szeretné tartani következő generációs konzolját, ám a vállalat elnöke arra figyelmeztetett, hogy a PlayStation 3 kezdetben egyáltalán nem lesz olcsó.

A Sony Computer Entertainment által megrendezett PlaySation találkozóról a Gamespot számolt be, megemlítve, hogy a vállalat ismét újabb részletekről rántotta le a leplet a konzollal kapcsolatban. A rendezvényen maga Ken Kutaragi, a fejlesztésért felelős leányvállalat elnöke ismertette az újdonságokat, és egyben megerősítette a korábban felbukkant híreszteléseket.

Eszerint az új konzol valóban visszafelé kompatibilis lesz a PlayStation és PlayStation 2-re írt játékokkal, és támogatni fogja az úgynevezett high-definition televízókat. "Mintegy 10 éves életciklusra számítunk a PlayStation 3 esetében. Éppen ezért lassan átállunk a HDTV-készülékek támogatására. Az elkövetkezendő években ugyanis a legtöbb új készülék már szintén tartalmazza majd a technológiát, és ily módon vásárlóinknak nem kell majd új konzolba fektetniük a pénzüket a lehetőség kihasználásához. Ugyanilyen okból döntöttünk a Blu-ray integrálása mellett" - jelentette ki Kutaragi, amivel egyben lerántotta a leplet a vállalat meglehetősen optimista várakozásairól is.



Az egy teljes évtizedet felölelő életciklus ugyanis igencsak ambíciózus terv: manapság nem létezik olyan termék, amely három-négy évnél tovább tudná tartani magát a piacon, pláne a fogyasztói elektronikai eszközök körében. Tíz év alatt igen sokat változik a világ, és teljesen nyilvánvaló, hogy a számítástechnika területén ez még hosszabb időnek tűnik. Jelenleg ezért nem sok esély mutatkozik arra nézve, hogy egy ilyen terv valóban teljesülhet.

Kutaragi azonban nemcsak a technikai részletekről, hanem a konzol várható árával kapcsolatban is nyilatkozott. Az elnök arra figyelmeztetett, hogy a készülék ára - legalábbis a kezdeti időszakban - meglehetősen magas lesz, és senki ne számítson a gyors árzuhanásra. Ezt elsősorban éppen a termék tartósságával indokolta, mondván, hogy a PlayStation 3 vásárlói hosszútávra tervezhetnek. Mint arról korábban beszámoltunk, a Merril Lynch japán részlege úgy véli, hogy a Cell processzor, a BD-ROM, valamint az Nvidia grafikus chipje egyaránt 101 dollárba kerül, míg a készülék végleges ára 500 dollár körül alakulhat.

Ez nagyságrendileg 130-150 ezer forintos árat jelentene itthon, ami korántsem lenne meglepő.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások