Vezetőváltás a Nokiánál

Vezetőváltás a Nokiánál

2005. augusztus 1. 18:00, Hétfő
A vilég legnagyobb mobiltelefon-gyártójánál, a finn Nokiánál bejelentették, hogy a társaság vezérigazgatója, Jorma Ollila jövő júniusban megválik tisztségétől, a cég elnöke lesz, és a helyébe Olli-Pekka Kallasvuo lép, aki jelenleg a vállalat fő egységét, mobiltelefon részleget vezeti.

A cégnél a vezetőváltást sima átmenetként értékelték, tekintettel arra, hogy az 54 éves Ollila közeledik a nyugdíjkorhatárhoz. Ollila 1992-ben állt a Nokia élére, addig ő is az - akkor még sokkal kisebb - mobiltelefon részleget vezette. Irányításával alakult át az 1865-ben fa- és papíripari vállalatként született Nokia gumiipari, kábelgyártó, tévégyártó és távközlési berendezés-gyártó konglomerátumból, célszerű felvásárlások és részesedések eladása révén, kevesebb mint tíz év alatt a mai, szigorúan fókuszált mobilkészülék-gyártóvá és drótnélküli távközlési technológiafejlesztővé. Az 52 éves Kallasvuo 25 éve dolgozik a Nokiánál. Tavaly januárban vette át a mobiltelefon részleg irányítását, előzőleg tíz évig a társaság pénzügyi igazgatója volt.

A Nokia jelenlegi elnöke, Pekka Ala-Pietilä visszavonul és a jövőben személyes célokat valósít meg. Október 1-jétől tanácsadó lesz, 2006. február 1-jén pedig megválik a Nokiától. Paul Collins, a Nokia igazgatótanácsának elnökhelyettese a következőket nyilatkozta: a Nokia Igazgatótanácsa Jorma Ollila visszavonulásának előkészítéseképpen egy utódlási folyamatot indított el azzal a céllal, hogy megőrizze a cég vitalitását és alkalmazkodóképességét egy gyorsan változó iparághoz, valamint hogy biztosítsa a folyamatosságot. A Tanácsnak meggyőződése, hogy Olli-Pekka Kallasvuo, jelentős iparági és több mint 20 éves, a Nokiánál szerzett tapasztalataival képes a cég megfelelő vezetésének a szavatolására a jövőben."


Jorma Ollila még majd egy évig székében marad

"Jorma Ollila 13 éven keresztül a cég vezérigazgatója, 6 éven keresztül pedig az Igazgatótanács elnöke volt: ő az, aki felépítette a ma modern Nokiáját. Így nagyon elégedettek vagyunk, hogy Ollila úr beleegyezett abba, hogy a Tanács elnöke maradjon. Ez biztosítja a zökkenőmentes átmenetet és a cég számára elérhetővé teszi a tudását az iparágról, annak kihívásairól és lehetőségeiről. A Tanács szintén kifejezi őszinte köszönetét Pekka Ala-Pietilä úrnak a hosszú évek során tanúsított elkötelezettségéért, közreműködéséért és iránymutatásáért, most, hogy úgy döntött, megválik a Nokiától és új kihívásokat keres."

"Kiváltságnak tekintem, hogy nekem ajánlották e tisztséget. A Nokia egy olyan cég, mely egy gyorsan változó és alakuló környezetben is dinamikusan fejlődik. Alig várom, hogy a csapatunkkal együtt azon dolgozhassak, hogy a Nokia az iparág e sarkalatos korszakában tovább alakíthassa a mobil kommunikáció jövőjét. Együtt a jövőben is nagyszerű termékeket és megoldásokat teremtünk, melyek örömmel töltik majd el a vásárlóinkat" - nyilatkozta Olli-Pekka Kallasvuo.

"Hiszek a céget átfogó változások erejében. 1992 óta tisztem a Nokia működésének irányítása, és ezek izgalmas, felejthetetlen évek voltak. Kötődésem a Nokiához a régi marad, és lelkesen járulok hozzá a Nokia stratégiájának további alakításához, valamint a cég megújításához a jövőben is. Célom, hogy tovább segítsem a Nokia, a mobilitás vitathatatlan piacvezetője pozíciójának további erősödését" - tette hozzá Jorma Ollila.

A Nokia idei egész éves előrejelzésében a világon a mobilcégek teljes értékesítését 760 millió mobilkészülékre várja, ez 20 millióval több korábbi becslésénél. Tavaly év végén a Nokia sorrendben Finnország, az Egyesült Államok és Kína után Magyarországon foglalkoztatta a legtöbb alkalmazottat, 3778 embert. A cég 1999-ben építette föl komáromi gyárát, körülbelül 100 millió euróért. A gyárat tavaly, több mint 50 millió eurós költséggel, új üzemcsarnokkal bővítette. A profiltisztítás keretében viszont a pécsi képernyőgyárát 2000 januárban eladta az ugyancsak finn Elcoteq elektronikai gyártási szolgáltatójának, egyik legnagyobb alkatrész-beszállítójának.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások