Megalakult a Mozilla Corporation

Megalakult a Mozilla Corporation

2005. augusztus 4. 12:06, Csütörtök
A nonprofit szervezetként működő Mozilla Alapítvány megalakította leányvállalatát, amely nyílt forráskódú szoftvereik - Firefox, Thunderbird - fejlesztéséért, terjesztéséért és támogatásáért felelős.

Az alapítvány közleményben jelentette be a leányvállalat megalakulását, miután több hírforrás már ezt megelőzően beszámolt arról. Indoklásuk szerint a Mozilla Corporation megalakulása az évekkel ezelőtt útjára indított projekt sikerét és növekvő népszerűségét jelzi. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az alapítvány két évvel ezelőtt kezdte meg működését, és az azóta eltelt időszakban termékeik széles körben elfogadottá váltak, nem csak a felhasználók, hanem a vállalati ügyfelek körében is.

Éppen az elmúlt héten látott napvilágot a hír, miszerint a Firefox böngésző 75, a Thunderbird levelező kliens pedig 10 millió letöltésnél jár, amely az Internet Explorer magabiztos előnye ellenére is tekintélyt parancsoló eredmény. Az alapítvány szerint éppen ez, illetve a további terjeszkedés lehetősége indokolja a vállalat létrehozását, amely nagyobb sikerrel szolgálhatja a változatlan célokat. A Mozilla Corporation ugyanis az anyaszervezet céljait hivatott elérni, kissé megváltozott formában és eszközökkel. "A Mozilla Corporation nem egy tipikus üzleti entitás. Feladata kifejezetten a Mozilla projekt céljainak elérése, amely viszont a nyílt világhálót tartja legfontosabbnak" - nyilatkozta Mitchell Baker, az alapítvány elnöke.

Véleménye szerint ezt a feladatot egy üzleti alapra helyezett vállalat hatékonyabban hajthatja végre, hiszen a Firefox körül is éppen egy ilyen üzleti holdudvar kezd körvonalazódni. Ennek érdekében az alapítvány legtöbb munkatársa - akik eddig is a fejlesztésen és a háttértámogatáson dolgoztak - a leányvállalat alkalmazottai lesznek, ám mindkét egység továbbra is ugyanezen célokat tartja majd szem előtt. A vállalat elnöke ugyanúgy Baker lesz, míg Brendan Eich, az egykori társalapító, technikai igazgatóként folytatja munkáját. Az alapítvány irányvonaláért Frank Hecker lesz a felelős, aki korábban a Mozilla projekt alakulását felügyelte.

A téma iránt érdeklődők a Mozilla oldalán találhatnak bővebb információt az átalakulásról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások