Anyád napja, avagy Meny' a pokolba

Anyád napja, avagy Meny' a pokolba

2005. augusztus 7. 23:14, Vasárnap
Az utóbbi időben elég sok tesztoszterontól túlfűtött filmet mutattak be itthon, így hát éppen itt volt az ideje egy lányos filmnek is.

Lányos annyiban, hogy a nyolc legjelentősebb szerepben hat nő, egy férfi és egy kihagyhatatlan meleg karakter domborít, így hát végre a barátnők is elrángathatják az aktuális pasijukat egy filmre, ahelyett, hogy fordítva történne meg e folyamat. A borzasztóan leleményesnek hitt Anyád napja magyar cím, a "Meny' a pokolba" alcímmel kiegészítve bár elég rémisztőleg hathat a plakáton, de a kreatívnak hitt cím egy romantikus komédiát takar, amely az Apádra ütök sorozat szellemében fogant.

A szerepállás állás természetesen az elsődlegesen célba vett közönség miatt módosul, itt ugyanis a házasodni kívánó fiú (Michael Vartan az Aliasból) szeretné bemutatni aráját (Jennifer Lopez) a kedves mamának (Jane Fonda), aki azonban úgy érzi, hogy az alkalmi munkákból (kutyasétáltatás, telefonos kisasszonyozás) élő menyasszony nem elég jó a fia számára. A konfliktus adott, a marakodás megindul, és szerencsétlen vőlegény pedig mit sem sejt az egészből. Bár a győztes személye nem kétséges, de a győzelemig vezető út több mint tanulságos.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mint látható a sztori a két nő civakodásáról szól, vagyis a két főszereplőre épít - akik sajnos elég halványak. Bár jól elmókázik magában, de Jennifer Lopezről eddig is tudtuk, hogy tud aranyos lenni, így újdonságként csak az derül ki róla, hogy kellő mennyiségű öniróniával rendelkezik (utalgatások arra a híres hátsóra). Partnere, a 15 éves kihagyás után visszatérő, kétszeres Oscar-díjas aerobic-királynő Jane Fonda, amellett, hogy örömteli módon ugyancsak nincs híján az önkritikának, rémisztő módon túljátsza a szerepét - ami érdekes módon nem tesz rosszat a filmnek. Igazából nem is ők azok, akik élvezhetővé teszik az Anyád napját, hanem a roppant klisé, de az esetek többségében működő meleg haver (ezúttal Adam Scott), valamint az afro-amerikai anyós-asszisztens szerepben brillírozó-dörmögő, az USA-ban nagyon elismert (nálunk pedig a futottak még kategóriába tartozó) Wanda Sykes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film által Amerikában elért meglepő siker (80 millió dolláros bevétel) nagyjából annak köszönhető, hogy végre született egy olyan sztárokat felvonultató vígjáték, ami (a nők mellett) az idősebb korosztálynak (is) szól. A történet lassabban hömpölyög a kelleténél, olykor úgy tűnhet, hogy Robert Luketic rendező (Dr. Szöszi) túl sokat időzik bizonyos részleteken és a karakterek bemutatásán ahelyett, hogy azonnal poéndömpinget zúdítson a nézőkre, de ez a lassú építkezés is partot mos (képzavar, brr). A film romantikázással és apró, aranyos poénokkal indít, majd jönnek az elszórt, kisebb kuncogások, hogy a vége felé beleerősítve pár könnyes-röhögős jelenettel is szolgáljon az Anyád napja.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nyilvánvalóan ez a komótós, mondhatni öreges tempó nem mindenkinek fog bejönni, előfordulhat, hogy akadnak, akik a mostani vígjátékokhoz képest unalmasnak találják majd a filmet, de lehet, hogy ők 10-15 év múlva változtatnak majd a véleményükön. Bár a film végére kapunk egy elég hamar elvágott ömlengést (giccset, ha úgy tetszik), de szerencsére minden üzenethordozás távol áll az egyszerű szórakoztatást magában hordozó, szerethető filmtől. Az Anyád napja alaptézise szerint akkor járunk jobban, ha jóban vagyunk leendő anyósunkkal, szóval ez az a film, amit a legjobb, ha a párjával néz az ember.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 8 MB, formátuma .avi)

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Anyád napja
(Monster-in-Law)

amerikai romantikus vígjáték, 105 perc, 2005

Rendező: Robert Luketic
Forgatókönyvíró: Anya Kochoff
Operatőr: Russell Carpenter
Jelmeztervező: Kym Barrett
Zene: David Newman
Producer: Chris Bender, Richard Brener, Julio Caro, Magnus Kim, J. C. Spink, Paula Weinstein
Látványtervező: Missy Stewart
Vágó: Scott Hill, Kevin Tent

Szereplők:
Jennifer Lopez (Charlotte 'Charlie' Cantilini)
Jane Fonda (Viola Fields)
Michael Vartan (Dr. Kevin Fields)
Wanda Sykes (Ruby)
Adam Scott (Remy)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások