A gyártók a HD DVD mellett törnek lándzsát

A gyártók a HD DVD mellett törnek lándzsát

2005. augusztus 6. 14:14, Szombat
Tajvani források szerint a gyártók vállalatok technológiai és anyagi okokból jobban szeretnék a HD DVD szabvány győzelmét, ám a Blu-ray esetleges győzelme esetén belenyugodnának a kényszerű váltásba.

Az elmúlt héten arról adtunk hírt, hogy a neves filmstúdiók jelentős része éppen a Blu-ray mellett száll harcba, mivel a Sony által vezetett szövetség szabványa nagyobb kapacitást és jobb minőséget ígér. Akkor a Twentieth Century Fox ezzel indokolta döntését, és bejelentette, hogy nemcsak új filmjeit, de a régebbi, a maguk idején nagy sikert hozó mozifilmeket és televíziós sorozatokat is kész újból kiadni. "A Blu-ray egy kiváló high-definition technológia, amely nagy előrelépést jelent az evolúciós folyamatban. A vásárlók számára az otthoni szórakozásban nyílnak meg új lehetőségek, míg üzleti szempontból a nagyobb funkcionalitás, a képminőség, illetve a kapacitás jelent fejlődést, és mindez versenyképes áron valósul meg" - mondta Mike Dunn a Twentieth Century Fox Home Entertainment elnöke.



Érdekes módon a gyártó vállalatok oldaláról most éppen az ellenkezőjéről hallunk, igaz, ezek a cégek más szempontok miatt támogatják a rivális kezdeményezést. Számukra ugyanis a kisebb kapacitás ellenére a HD DVD a szimpatikus, mivel az nagyobb kompatibilitást, és alacsonyabb gyártási költségeket ígér. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a HD DVD lemezek a már meglévő DVD-gyártási infrastruktúra alkalmazásával elkészíthetők. A DigiTimes tudósítása szerint a tajvani gyártók elsősorban ezen okok miatt támogatják a szabványt, ám ezzel együtt fejet hajtanak a Blu-ray előtt, amennyiben az mégis győztesként kerül ki a küzdelemből.

A híroldal egyben beszámolt arról, hogy az amerikai Video Software Dealers Association (VSDA) a tárgyalások folytatására szólította fel a két szövetséget, mégpedig az elmúlt héten megrendezett Home Entertainment 2005 elnevezésű találkozón. Ez már csak azért is fontos, mert a jelenlegi állás szerint a CMC Magnetics és a Ritek még az év vége előtt megkezdené a Blu-ray lemezek gyártását, míg a Lite-On IT és a BenQ a következő év elején csatlakozna hozzájuk.

Meglehetősen kevés idő van tehát hátra a sorozatgyártás beindításáig, így amennyiben van még esély a szabványok egyesítésére, azt mielőbb ki kell használni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások