iTunes Japánban: egymillió eladott dal négy nap alatt

iTunes Japánban: egymillió eladott dal négy nap alatt

2005. augusztus 11. 10:09, Csütörtök
Nemrég arról adtunk hírt, hogy az iTunes Európában egyéves születésnapján túl volt már az 50 milliómodik letöltésén is, most úgy tűnik a távolkeleten sem szakad meg a sikerszéria.

Az Apple sajtóközleményében átütő sikernek értékelte az iTunes japán eredményeit. A japán iPodosok egymillió dalt töltöttek le az Apple iTunes online zeneboltjából már a múlt hét csütörtöki indulását követő négy napban. Ugyan a világ 19 országában már jelen van az iTunes, ám Ázsiában elsőként most Japánban vált elérhető az Apple szolgáltatása. Az cég azonban igazi riválisra akadt a Sony személyében, akinek lejátszói vezetik az eladási statisztikát a felkelő nap országában.

Piackutatók szerint az iTunes révén az iPod eladások a mostani 35%-os piaci részesedésről biztosan nőni fognak. Ezt a feltevést látszik alátámasztani az a tény is, hogy már első négy napban egymillió dalt töltöttek le a japán zenekedvelők, ami példanélküli a lejátszó eddigi történetében. "Rendkívül elégedettek vagyunk a fejleményekkel" - mondta Eddy Cue, az Apple alelnöke a BBC Newsnak tett nyilatkozatában.

Az iTunes olcsóbb minden más hasonló szolgáltatásnál Japánban, a legtöbb szám mindössze 150 jenért (körülbelül 270 forint) elérhető. Igaz így is jóval drágább, mint Amerikában, ahol mindössze 1 dollárért (körülbelül 200 forint) kínálja zenéit a társaság. Eddig 15 japán lemezcég szerződött le az iTuneshoz, de a Sony Music Entertainment - a Sony zenei kiadója még csak most csatlakozik. "Az iTunes egy esetleges elsöprő japán siker után jó eséllyel válhat szinte egyeduralkodóvá a piacon" - mondta John Yang, a Standard & Poor's elemzője.

Az Apple adatai szerint iTunes szolgáltatásuk több mint 1,5 millió számot kínál majd az összes nagyobb, és mintegy ezer független zenei kiadótól, valamint tízezer hangos-könyvet és egyéb exkluzív felvételt. Emellett a cég különböző iPodos rádióadásokat is kínálnak, immár japánul is, többek között az InterFM, a Radio SOTOKOTO és a Radió Nikkei programjait - olvasható az internetnews.comon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások