A Seagate vezeti a merevlemezek piacát

A Seagate vezeti a merevlemezek piacát

2005. augusztus 18. 20:01, Csütörtök
Bár termékei sem gyorsaságban, sem kapacitásban nem tűnnek ki, a Seagate továbbra is vezeti a merevlemezek piacát, sőt, a második negyedévben tovább növelte befolyását, míg a konkurens gyártók többnyire stagnáltak.

A vállalat előnyének növekedéséről az EETimes számolt be, mégpedig az iSuppli kutatócég legfrissebb adataira hivatkozva. Eszerint a Seagate a piac 30,5 százaléka felett uralkodik, míg egy negyedévvel korábban ez 28,6 százalék volt. Eközben a leszállított merevlemezek száma globálisan 89,7 millió darabra ugrott, ami szerény, ám darabszámban mégis jelentős emelkedést jelent három hónap alatt. Ez már csak azért is jelentős eredmény, mert a második negyedévre általában nem jellemző a növekedés.

"Ez az időszak legtöbbször az éves mélypont a merevlemez-piacon, és általában a leszállított egységek száma is csökkenő tendenciát mutat. Most azonban - a számítógépek és a fogyasztói elektronikai eszközök iránti erős keresletnek köszönhetően - szokatlan javulást tapasztaltunk" - jelentette ki Krishna Chander, az iSuppli elemzője. Elmondása szerint a növekedésben a Seagate játszotta a fő szerepet, de a Western Digital és a Maxtor is javítani tudott teljesítményén. Ez utóbbi két gyártó 15, illetve 12 millió darabot szállított le, amivel jócskán elmaradtak az első helyezett mögött. A Maxtor azonban nem lehet elégedett, hiszen elveszítette harmadik helyét, ahová a Hitachi furakodott be, kétmillió darabbal megelőzve riválisát.

A Seagate elsőbbsége némiképp érdekes, hiszen a vállalat merevlemezei általában nem nyújtanak kiemelkedőt sem a sebesség, sem a tárolókapacitás szempontjából. A teszteken a Hitachi és a Samsung versenyzői rendre maguk mögött hagyják a vállalat termékeit, igaz, ezeknek sincs szégyenkeznivalójuk. A vállalat eközben igyekszik biztosítani helyét az új technológiák terén is: már áprilisban bejelentették első, merőleges rögzítési technológiájú merevlemezüket, és jelezték, hogy lépést kívánnak tartani a Toshiba és a Hitachi fejlesztéseivel. Csúcskategóriás, 400 GB-os merevlemezük már kapható, bár ez ára miatt egy ideig nyilvánvalóan nem válhat slágertermékké.

A hazai piacon a Seagate merevlemezei meglehetősen népszerűnek számítanak, ám itthon is igen kiélezett árverseny zajlik. Ebből a szempontól egyértelműen a Maxtor a nyerő: sokan éppen olcsó mivoltuk miatt választják a cég termékeit, míg a megbízhatóság már kevésbé fontos szempont. A Seagate mindkét téren a középkategóriába sorolható, ám egyre nagyobb kihívással kénytelen szembenézni a Hitachi/IBM és a Samsung részéről, amelyek az utóbbi időben egyre jobb fejlesztésekkel álltak elő.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások