Ikermagos csatára hívja az AMD az Intelt

Ikermagos csatára hívja az AMD az Intelt

2005. augusztus 24. 14:49, Szerda
Miközben javában zajlik az Intel Developer Forum, a processzorgyártó vetélytársa erejét fitogtatja: az AMD csatára hívta riválisát, amely az ikermagos chipek körében hivatott eldönteni a versenyt.

Az AMD közleménye szerint a kihívást több ismert amerikai napilapon keresztül intézték a vetélytárshoz, és céljuk, hogy az idei év a nyílt verseny szellemében, erősödő versennyel záruljon. Ennek érdekében csatára hívják ki a nagy riválist, mégpedig az ikermagos szerverprocesszorok terén, hogy összemérjék csúcskategóriás termékeik erejét. Véleményük szerint erre az Opteron 800, illetve Opteron 200 sorozat lenne a legmegfelelőbb, amely az Intel hasonló besorolású processzoraival hivatott felvenni versenyt.

"Amióta áprilisban útjára indítottuk az első ikermagos Opteron chipeket, minden elismert tesztet megnyertünk az x86-alapú szerverek terén. Ezzel a bejelentéssel lehetőséget adunk vetélytársunknak, hogy a nyilvánosság előtt mérkőzzön meg velünk. Az ipari szabványként használatos tesztek révén a vásárlók pontos képet kaphatnak arról, hogy melyik gyártó termékeivel járnak jól" - jelentette ki Marty Seyer, az AMD Microprocessor Solutions Sector első embere. A vállalat a jelek szerint igen optimista fölényét illetően, és nem tart az Intel visszavágásától. Amennyiben a rivális cég elfogadja a kihívást, a nyilvános párbajra egy később meghirdetett helyszínen kerülne sor, természetesen egy harmadik, semleges fél részvételével. A közlemény szerint itt elsősorban a SPECjbb és SPECweb tesztekre számíthatunk.

Az Intel egyelőre nem reagált a kihívásra, ám már javában zajlik az Intel Developer Forum, amelynek már az első napján több fontos bejelentésre került sor. Ezek közé tartozik a, hogy a vállalat immár hivatalosan is megerősítette új irányvonalát, amely a fogyasztás csökkentését célozza meg. A napokban már beszámoltunk erről a kezdeményezésről, amely lehetővé tenné, hogy a cég betörjön, és jelentős szeletet harapjon ki a hordozható eszközök piacából, mégpedig az x86 alapú chipek speciális változataira támaszkodva.

A konferencián elhangzott beszédében Paul Otellini elnök-vezérigazgató ismét aláhúzta a NetBurst és Pentium M architektúrák ötvözésének fontosságát, és első ízben tartott bemutató az új Merom (mobil), Conroe (asztali) és Woodcrest (szerver) processzorok képességeiről. Ezek a chipek már 65 nanométeres technológiával készülnek, és megnyitják az utat a négymagos megoldások felé. Otellini szerint a vállalat tíznél is több projektben készül a négy- és többmagos processzorok kifejlesztésére.

A The Register eközben bejelentette, hogy az Intel frissítené az EM64T kiterjesztéssel felvértezett Pentium 4 chipeket, azzal céllal, hogy még inkább kompatibilissé váljon a rivális megoldásával. Az új, G-1 jelzésű mag a jelenlegi E-0 verziót váltaná le október-november folyamán, és két új utasítással egészíti ki a jelenleg változatokat. Ez éppen az a két utasítás, amelyet sokan hiányoltak az EM64T bejelentésekor, így a jelek szerint az Intel a százszázalékos kompatibilitás mellett kötelezte el magát. Erre valószínűleg a 64 bites szoftverek terjedése ösztönözte. Frissítés: Paul Otellini időközben válaszolt a kihívásra, és kijelentette, hogy a vállalatok és termékeik versenye a piacon dől el, és ez továbbra is így lesz. A jelek szerint tehát az Intel nem megy bele a nyilvános mérkőzésbe, és a vásárlókra bízza a döntést. Az elnök-vezérigazgató - miután egy viccel próbálta elütni az Itanium sikertelenségét firtató kérdést - mindössze azzal válaszolt, hogy a vállalat 2003-ban vezető pozíciót vívott ki a mobil processzorok terén. A kényelmetlen kérdéseket tehát ezútal sem válaszolták meg, és egyelőre a nyilvános párbajra sincs sok esély.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások